Markavtal tar Agtira ett stort steg närmare Umeå

PUBLICERAD: 5 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Food tech-bolaget Agtira har tecknat ett markanvisningsavtal med Umeå kommun om en industritomt, där bolaget planerar att bygga en av sina anläggningar för inomhusodling av grönsaker för den lokala marknaden. 

Härnösandbaserade Agtira bygger och driver toppmoderna system för grönsaksodlingar som drivs året runt. Den aktuella marken på Östra Ersboda i Umeå har plats för ett fullstort Agtira-växthus och uppfyller bolagets krav inom bland annat miljö- och logistikområdet. Tillgänglig fjärrvärme och väl utbyggd logistik gör platsen mycket strategisk.

”Vi ser fram emot att etablera oss i Umeå. Vi har letat mark en tid och Östra Ersboda är perfekt för oss ur både ett miljö- och logistikperspektiv. För att odla behöver vi mark, och även om Agtiras odlingar tar liten yta i anspråk, jämfört med konventionella odlingar, så är platsen en grundförutsättning. Vi är väldigt glada att vi nu kommit så här långt i vår etableringsprocess”, säger Pontus Lamberg, chief operating officer på Agtira.

Satsningen i Umeå kan jämföras med Agtiras kommande anläggning i Haninge, som kommer att göra en av Sveriges största matvarubutiker självförsörjande på gurka.

I augusti 2022 tecknade Agtira en avsiktsförklaring (LOI) med Coop Nord om att etablera en stadsodling i Umeå, som ska kunna förse Coops Umeå-butiker med härodlad gurka. Avtalet som tecknats med Umeå kommun innebär att Agtira AB har ensamrätt att förhandla med kommunen om köp och exploatering av marken under en bestämd tid.

Målet är att det ska bli en snabb process. I Östersund togs det första spadtaget i maj 2022, de första gurkorna planterades i december och är snart färdiga för skörd.

I dagsläget finns Agtiras lösningar i drift i Härnösand, Sundsvall, Östersund och Skellefteå. Pontus Lamberg ser fram emot nästa steg i företagets expansion:

”Vi vet att Umeå kommun satsar hårt på hållbarhet och miljö, och vi är glada att få chansen att bidra genom modern och klimatsmart livsmedelsproduktion. Vi har fått bra hjälp av kommunen i processen och känner verkligen att vi har lokalsamhället med oss i den här etableringen.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Livsmedelsindustrins viktigaste frågor inför EU-valet

Livsmedelsföretagen har tagit fram ett valmanifest med branschens fem viktigaste frågor inför EU-valet den 9 juni.
Livsmedelsforetagen_EU-val_Valmanifest_Livsmedelsproduktion_2024

Lantmännen fortsätter investera i spannmålsexporten

Lantmännen har investerat cirka 100 miljoner kronor i hamnanläggningen för spannmålsexport på Djurön utanför Norrköping.
djurön

Ny databas visar vilka livsmedel som kommunerna köper

Jordbruksverket har samlat in statistik över kommunernas livsmedelsinköp i SILO-databasen.
elever_buffe_fotoMATtanken

Marine Stewardship Council har en ny Sverigechef

Den 1 april tog Carl Dahlman Olofsson över som Sverigechef för Marine Stewardship Council, MSC.
carl-dahlman