Markavtal tar Agtira ett stort steg närmare Umeå

PUBLICERAD: 5 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Food tech-bolaget Agtira har tecknat ett markanvisningsavtal med Umeå kommun om en industritomt, där bolaget planerar att bygga en av sina anläggningar för inomhusodling av grönsaker för den lokala marknaden. 

Härnösandbaserade Agtira bygger och driver toppmoderna system för grönsaksodlingar som drivs året runt. Den aktuella marken på Östra Ersboda i Umeå har plats för ett fullstort Agtira-växthus och uppfyller bolagets krav inom bland annat miljö- och logistikområdet. Tillgänglig fjärrvärme och väl utbyggd logistik gör platsen mycket strategisk.

”Vi ser fram emot att etablera oss i Umeå. Vi har letat mark en tid och Östra Ersboda är perfekt för oss ur både ett miljö- och logistikperspektiv. För att odla behöver vi mark, och även om Agtiras odlingar tar liten yta i anspråk, jämfört med konventionella odlingar, så är platsen en grundförutsättning. Vi är väldigt glada att vi nu kommit så här långt i vår etableringsprocess”, säger Pontus Lamberg, chief operating officer på Agtira.

Satsningen i Umeå kan jämföras med Agtiras kommande anläggning i Haninge, som kommer att göra en av Sveriges största matvarubutiker självförsörjande på gurka.

I augusti 2022 tecknade Agtira en avsiktsförklaring (LOI) med Coop Nord om att etablera en stadsodling i Umeå, som ska kunna förse Coops Umeå-butiker med härodlad gurka. Avtalet som tecknats med Umeå kommun innebär att Agtira AB har ensamrätt att förhandla med kommunen om köp och exploatering av marken under en bestämd tid.

Målet är att det ska bli en snabb process. I Östersund togs det första spadtaget i maj 2022, de första gurkorna planterades i december och är snart färdiga för skörd.

I dagsläget finns Agtiras lösningar i drift i Härnösand, Sundsvall, Östersund och Skellefteå. Pontus Lamberg ser fram emot nästa steg i företagets expansion:

”Vi vet att Umeå kommun satsar hårt på hållbarhet och miljö, och vi är glada att få chansen att bidra genom modern och klimatsmart livsmedelsproduktion. Vi har fått bra hjälp av kommunen i processen och känner verkligen att vi har lokalsamhället med oss i den här etableringen.”

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland