Gordons nya lastbilskylskåp görs av återvunna PET-flaskor

PUBLICERAD: 4 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


Last mile-företaget Gordon förnyar och utökar sin svenska fordonsflotta med 146 nya lätta lastbilar för kyltransporter av mat och läkemedel. Varje kylskåp på dessa lastbilar har isolering som är tillverkad av återvunna PET-flaskor och kommer att kunna återvinnas till 90 procent av Stena Recycling. 

Kylskåpen på Gordons nya lastbilar är byggda av isoleringsmaterialet ArmaPET, som tillverkas av Armacell av återvunna PET-flaskor. Till varje kylskåp har 4 367 PET-flaskor på 0,5 liter återanvänts. Kylskåpets isolerande egenskaper är FNA-certifierade av RISE. Livslängden för kylskåpet på lastbilarna beräknas till omkring tio år. I dagsläget kan Stena Recycling återvinna 90 procent av skåpet till nya material eller energi. Under tiden fram till dess att skåpen ska återvinnas kommer Stena Recycling jobba för att öka andelen som återvinns till nya material.

Det vanligaste är att isolerade lastbilsskåp tillverkas av XPS/EPS eller Polyuretan-cellplast, som inte går att återvinna. Att tillverka ett lastbilsskåp av ArmaPET innebär 245 kilo lägre utsläpp av koldioxid än om man använder de vanligaste materialen. Jämfört med XPS/EPS och Polyuretan uppges ArmaPET ha bättre isoleringsförmåga över tid, högre hållfasthet och längre livslängd, vilket ger mindre miljöbelastning, lägre vikt och lägre energiförbrukning under sin livslängd.

”Vi är tacksamma över att kunna leverera denna stororder till Gordon. Jämfört med tidigare lastbilsskåp som vi har byggt åt Gordon har de nya skåpen av ArmaPET fått ny design med bättre aerodynamik för att minska luftmotståndet. Resultatet är att bränsleförbrukningen minskar avsevärt. Detta är en ny design och ny tillverkningsmetod som vi är ensamma om på marknaden”, säger Glenn Sjö, VD för JPGS Kaross.

Dessa kylskåp är de första i Norden tillverkade av återvunnet PET-material som är FNA-certifierade. Det är en certifiering som visar att kylskåpen har genomgått tuffa tester och bevisat att de håller en jämn och låg temperatur under flera timmars drift även om det är varmt utomhus.

”Skåpen är riktigt bra, både vad det gäller klimatet och när det gäller våra höga krav för att transportera livsmedel och läkemedel i en obruten kylkedja med det som kallas för aktiv kylning. Det innebär att hela skåpet på lastbilen kyls ner”, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon.

Gordon grundades 2015 och kan i dag genomföra 600 000 last mile-leveranser av kylda matvaror och läkemedel under en månad i Sverige, Norge, Danmark och Finland från omkring 170 företag, som säljer mat och andra varor på nätet med hemleverans. Under 2021 omsatte bolaget 413 miljoner kronor.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623