Last mile-företaget Gordon förnyar och utökar sin svenska fordonsflotta med 146 nya lätta lastbilar för kyltransporter av mat och läkemedel. Varje kylskåp på dessa lastbilar har isolering som är tillverkad av återvunna PET-flaskor och kommer att kunna återvinnas till 90 procent av Stena Recycling.
Kylskåpen på Gordons nya lastbilar är byggda av isoleringsmaterialet ArmaPET, som tillverkas av Armacell av återvunna PET-flaskor. Till varje kylskåp har 4 367 PET-flaskor på 0,5 liter återanvänts. Kylskåpets isolerande egenskaper är FNA-certifierade av RISE. Livslängden för kylskåpet på lastbilarna beräknas till omkring tio år. I dagsläget kan Stena Recycling återvinna 90 procent av skåpet till nya material eller energi. Under tiden fram till dess att skåpen ska återvinnas kommer Stena Recycling jobba för att öka andelen som återvinns till nya material.
Det vanligaste är att isolerade lastbilsskåp tillverkas av XPS/EPS eller Polyuretan-cellplast, som inte går att återvinna. Att tillverka ett lastbilsskåp av ArmaPET innebär 245 kilo lägre utsläpp av koldioxid än om man använder de vanligaste materialen. Jämfört med XPS/EPS och Polyuretan uppges ArmaPET ha bättre isoleringsförmåga över tid, högre hållfasthet och längre livslängd, vilket ger mindre miljöbelastning, lägre vikt och lägre energiförbrukning under sin livslängd.
”Vi är tacksamma över att kunna leverera denna stororder till Gordon. Jämfört med tidigare lastbilsskåp som vi har byggt åt Gordon har de nya skåpen av ArmaPET fått ny design med bättre aerodynamik för att minska luftmotståndet. Resultatet är att bränsleförbrukningen minskar avsevärt. Detta är en ny design och ny tillverkningsmetod som vi är ensamma om på marknaden”, säger Glenn Sjö, VD för JPGS Kaross.
Dessa kylskåp är de första i Norden tillverkade av återvunnet PET-material som är FNA-certifierade. Det är en certifiering som visar att kylskåpen har genomgått tuffa tester och bevisat att de håller en jämn och låg temperatur under flera timmars drift även om det är varmt utomhus.
”Skåpen är riktigt bra, både vad det gäller klimatet och när det gäller våra höga krav för att transportera livsmedel och läkemedel i en obruten kylkedja med det som kallas för aktiv kylning. Det innebär att hela skåpet på lastbilen kyls ner”, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon.
Gordon grundades 2015 och kan i dag genomföra 600 000 last mile-leveranser av kylda matvaror och läkemedel under en månad i Sverige, Norge, Danmark och Finland från omkring 170 företag, som säljer mat och andra varor på nätet med hemleverans. Under 2021 omsatte bolaget 413 miljoner kronor.