De positiva hälsoeffekterna av att äta mer fullkorn är klart större än riskerna med kadmium och andra oönskade ämnen, som kan finnas i fullkornsprodukter. Det visar en ny sammanställning från Livsmedelsverket.
Det är väl känt att fullkorn medför bättre hjärt- och kärlhälsa och de flesta skulle behöva äta mer fullkorn än de gör. Men fullkorn kan ibland innehålla oönskade ämnen som kadmium och mögelgifter. Kadmium kan exempelvis påverka njuren.
Så går det att rekommendera människor att äta mer fullkorn med tanke på dessa risker? För att ta reda på det har Livsmedelsverket gjort en risk- och nyttovärdering, där de positiva hälsoeffekterna av fullkorn har vägts mot de risker som finns.
Det finns flera studier som undersöker nyttan med fullkorn men det är första gången som nyttan har jämförts med riskerna och resulterat i ett slutomdöme. Alla scenarier med ökad fullkornskonsumtion fick samma resultat – nyttan med fullkorn är större än risken.
”Även om fullkorn kan innehålla ämnen som inte är bra för hälsan är nyttan ändå klart större. Om alla väljer fullkorn kan tusentals hjärtinfarkter undvikas”, säger Salomon Sand, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket
Fullkorn kan minska risken för typ-2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer och bidrar även till att vikten behålls, eftersom fibrerna mättar bra.
”Livsmedelsverkets råd är sedan länge att äta mer fullkorn av olika sorter. Den här sammanställningen bekräftar och stärker det rådet”, säger Åsa Brugård Konde, rådgivare på Livsmedelsverket
Livsmedelsverkets risk- och nyttovärderingen kan laddas ner här
Mer information om fullkorn finns här