Guld på rågbröd är Sveriges bästa macka

PUBLICERAD: 14 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Lina Lundqvist är vinnare i Mack-SM 2022. |Lina Lundqvists vinnarmacka ”Guld på rågbröd”.

”Guld på rågbröd” – så heter Sveriges bästa macka 2022 – skapad av Lina Lundqvist från Norrköping. Det stod klart när Sveriges största smörgåstävling avgjordes på Stockholmsmässan den 11 november. Mackans säkra smaksammansättning, med traditionella svenska smaker som hjortron och varmrökt lax i huvudrollerna, tillsammans med Linas stora hantverksskicklighet fick juryn på fall. 

Efter en intensiv final stod Lina Lundqvist från Rodga Spis i Norrköping högst upp på pallen med tävlingsbidraget ”Guld på rågbröd”. Mackan har sin grund i ett rustikt rågbröd, täckt av ett smakrikt ärtsmör med pepparrot och citron tillsammans med ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon. Den enkla kompositionen av traditionella svenska smaker imponerade stort på juryn, vars motivering lyder:

”I årets vinnarmacka finns tydliga traditionella svenska smaker med en spännande twist. Med ett tydligt koncept utmärker sig årets vinnare bäst i sin enkelhet. Det gav juryn ett gyllene tillfälle att utse en riktig guldmacka. Vinnare i Mack-SM 2022 är ”Guld på rågbröd” av Lina Lundqvist.

”Det här var ju verkligen superroligt! Jag har valt att jobba med smaker som jag verkligen älskar, som både är traditionella och enkla. Jag har skapat en macka som jag själv vill ha och tycker om. Den passar perfekt för en vardagsmiddag för att sätta lite extra guldkant på tillvaron. Det ska bli otroligt roligt att fler ska kunna få tillgång att smaka den här mackan”, säger Lina Lundqvist.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. I årets mästerskap är den hållbara trenden fortsatt stark. Tankegångarna bakom finalisternas bidrag är genomgående tydliga, där ett riktigt gott och närproducerat bröd står som stark huvudrollsinnehavare på samtliga mackor, för att sedan ackompanjeras med smakfulla pålägg i form av grönsaker och bär i säsong, eller svenskt kött från närliggande skog eller gård.

”Under tjugo års tid har vi på Sveriges bagare & konditorer arrangerat Mack-SM. För varje år rör sig finalisternas bidrag i ny riktning men en sak är gemensam för varje tävling. Det är de tävlandes hantverksskicklighet och smaksäkerhet, där ett riktigt gott och bra bröd alltid är huvudrollsinnehavaren. Mer mackor på de svenska lunchborden”, säger Martin Lundell, VD på Sveriges bagare & konditorer.

Placeringar i Mack-SM 2022
1. ”Guld på rågbröd” av Lina Lundqvist från Rodga Spis i Norrköping.
2. ”Småöand” av Emmie Jonsson från Vamos bistro och bar i Kalmar samt Stora Frögården på Öland.
3. ”Sweet and hot” av Linda Kosterhed från Kosterheds konditori i Solna.

Juryn bestod av: Amanda Bäckström, juryordförande och coach för Svenska Juniorbagarlandslaget, Gabriel Olsson, vinnare i Mack-SM 2020 och medlem i bagarlandslaget, Mikaela Eliasson, vinnare i Mack-SM 2021, Alexander Pelli, vinnare i Årets Bagare 2019, Magnus Hellman, produktutvecklingschef på KåKå och Maria Sitell, kommunikationschef på Brödinstitutet.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland