Mer akrylamid i ljusrostat kaffe än i mörkrostat

PUBLICERAD: 11 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Livsmedelsverkets kontrollprojekt av 29 kaffeprodukter på den svenska marknaden visar att endast tre producenter av rostat kaffe behöver se över sin mängd akrylamid. Ljusrostat kaffe visade sig innehålla en högre mängd akrylamid än mörkrostat.

Akrylamid bildas när maten hettas upp, till exempel genom rostning. En hög dos av akrylamid under en längre tid kan öka risken för cancer. För att minska mängden akrylamid i livsmedel har EU-kommissionen fastställt åtgärdsgränser som riktlinjer för att företagen ska kunna ändra sina produktionsmetoder. Livsmedelsverket poängterar att en åtgärdsgräns inte är synonymt med en hälsorisk.

Livsmedelsverket kontrollprojekt av kaffe, som genomfördes under februari till april 2022, visade att fyra prover översteg åtgärdsgränsen för akrylamid i rostat kaffe på 400 mikrogram/kilo. Ett av proverna bestod dock av snabbkaffe, som har en högre åtgärdsgräns på 850 mikrogram/kilo. Detta beror på att snabbkaffe är mer koncentrerat än kaffebönor och att man normalt tar en mindre mängd när man dricker snabbkaffe. Därför beräknas en kopp snabbkaffe ge ungefär lika mycket akrylamid som vanligt bryggkaffe.

Livsmedelsverkets generella råd kring akrylamid är att ugnsbaka, fritera eller rosta maten varsamt, då akrylamidhalten blir högre ju mörkare livsmedlet blir. Men i analysen för kaffet gäller det motsatta – mörkrostat kaffe innehåller en mindre mängd akrylamid än ljusrostat. Detta beror på att akrylamid bildas i början av rostningsprocessen men sedan bryts ner av den höga temperaturen om det får rostas längre. Trots det går det inte att dra slutsatsen att det är bättre att dricka mörkrostat än ljusrostat kaffe, eftersom det kan bildas andra oönskade ämnen när kaffet rostas så hårt.

Akrylamid i kaffe 2022 kan laddas ner här
Livsmedelsverkets information om akrylamid finns här

Senaste nytt

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Mondelēz Sveriges chokladprodukter krymper

Mondelēz Sverige minskar vikten på ett antal produkter för varumärkena Marabou, Daim, Aladdin och Paradis.
25_6555_Marabou_Mjolkchoklad_160g_bar

Rekorddåliga matvanor i Gen Z

Unga svenskar har alarmerande osunda matvanor, enligt en ny undersökning från Picadeli.
Picadeli 1

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx