Livsmedelsverkets kontrollprojekt av 29 kaffeprodukter på den svenska marknaden visar att endast tre producenter av rostat kaffe behöver se över sin mängd akrylamid. Ljusrostat kaffe visade sig innehålla en högre mängd akrylamid än mörkrostat.
Akrylamid bildas när maten hettas upp, till exempel genom rostning. En hög dos av akrylamid under en längre tid kan öka risken för cancer. För att minska mängden akrylamid i livsmedel har EU-kommissionen fastställt åtgärdsgränser som riktlinjer för att företagen ska kunna ändra sina produktionsmetoder. Livsmedelsverket poängterar att en åtgärdsgräns inte är synonymt med en hälsorisk.
Livsmedelsverket kontrollprojekt av kaffe, som genomfördes under februari till april 2022, visade att fyra prover översteg åtgärdsgränsen för akrylamid i rostat kaffe på 400 mikrogram/kilo. Ett av proverna bestod dock av snabbkaffe, som har en högre åtgärdsgräns på 850 mikrogram/kilo. Detta beror på att snabbkaffe är mer koncentrerat än kaffebönor och att man normalt tar en mindre mängd när man dricker snabbkaffe. Därför beräknas en kopp snabbkaffe ge ungefär lika mycket akrylamid som vanligt bryggkaffe.
Livsmedelsverkets generella råd kring akrylamid är att ugnsbaka, fritera eller rosta maten varsamt, då akrylamidhalten blir högre ju mörkare livsmedlet blir. Men i analysen för kaffet gäller det motsatta – mörkrostat kaffe innehåller en mindre mängd akrylamid än ljusrostat. Detta beror på att akrylamid bildas i början av rostningsprocessen men sedan bryts ner av den höga temperaturen om det får rostas längre. Trots det går det inte att dra slutsatsen att det är bättre att dricka mörkrostat än ljusrostat kaffe, eftersom det kan bildas andra oönskade ämnen när kaffet rostas så hårt.
Akrylamid i kaffe 2022 kan laddas ner här
Livsmedelsverkets information om akrylamid finns här