Mer akrylamid i ljusrostat kaffe än i mörkrostat

PUBLICERAD: 11 november 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Livsmedelsverkets kontrollprojekt av 29 kaffeprodukter på den svenska marknaden visar att endast tre producenter av rostat kaffe behöver se över sin mängd akrylamid. Ljusrostat kaffe visade sig innehålla en högre mängd akrylamid än mörkrostat.

Akrylamid bildas när maten hettas upp, till exempel genom rostning. En hög dos av akrylamid under en längre tid kan öka risken för cancer. För att minska mängden akrylamid i livsmedel har EU-kommissionen fastställt åtgärdsgränser som riktlinjer för att företagen ska kunna ändra sina produktionsmetoder. Livsmedelsverket poängterar att en åtgärdsgräns inte är synonymt med en hälsorisk.

Livsmedelsverket kontrollprojekt av kaffe, som genomfördes under februari till april 2022, visade att fyra prover översteg åtgärdsgränsen för akrylamid i rostat kaffe på 400 mikrogram/kilo. Ett av proverna bestod dock av snabbkaffe, som har en högre åtgärdsgräns på 850 mikrogram/kilo. Detta beror på att snabbkaffe är mer koncentrerat än kaffebönor och att man normalt tar en mindre mängd när man dricker snabbkaffe. Därför beräknas en kopp snabbkaffe ge ungefär lika mycket akrylamid som vanligt bryggkaffe.

Livsmedelsverkets generella råd kring akrylamid är att ugnsbaka, fritera eller rosta maten varsamt, då akrylamidhalten blir högre ju mörkare livsmedlet blir. Men i analysen för kaffet gäller det motsatta – mörkrostat kaffe innehåller en mindre mängd akrylamid än ljusrostat. Detta beror på att akrylamid bildas i början av rostningsprocessen men sedan bryts ner av den höga temperaturen om det får rostas längre. Trots det går det inte att dra slutsatsen att det är bättre att dricka mörkrostat än ljusrostat kaffe, eftersom det kan bildas andra oönskade ämnen när kaffet rostas så hårt.

Akrylamid i kaffe 2022 kan laddas ner här
Livsmedelsverkets information om akrylamid finns här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206