Potatiskonsumtionen ökar med 17 procent i kristider

PUBLICERAD: 27 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Potatisrapporten 2022 visar att 88 procent av svenskarna är intresserade av att få information om potatis, såsom sorter, kvalitet och recept.

När livsmedelspriserna ökar kraftigt är potatisen en prisvärd vardagshjälte. 98 procent av alla svenska hushåll köper potatis, enligt Årets Potatisrapport, som visar att 17 procent dessutom kommer att öka sin potatiskonsumtion.
Potatisrapporten ger en bild av hur potatis står sig på svenska middagstallrikar just nu. Tendenser, vanor och attityder undersöks sedan 2017 och för femte året i rad ökar intresset för potatis i Sverige.

”Potatis är en billig basvara med högt näringsvärde som mättar bra – till och med bäst enligt forskarnas mättnadsindex. Ett bra tips är att behålla skalet på, så får du i dig en rejäl dos kalcium, järn, zink, fosfor och b-vitamin”, säger AnnaKarin Hamilton, som är VD för svensk Potatis.

Potatisrapporten visar att kokt potatis är det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis på, men en tydlig trend är intresset för kokt potatis minskar.

”Klassiskt kokt potatis har minskat med 13 procent sedan 2018. Under samma tidsperiod ökade andra tillagningssätt med 39 procent. Intresset för matlagning är stort och potatis som råvara går att variera från klassisk vardagsmat till lyxiga festrätter – eller resträtter. Vill du minska matsvinnet, så är potatis alltid en bra idé, säger AnnaKarin Hamilton.

43 procent upplever att potatis ger ett mindre matsvinn jämfört med andra matvaror.

”Potatis håller långt efter bäst före, om du förvarar den svalt och mörkt, gärna i en papperspåse som inte släpper igenom ljus. Kokt potatis som har blivit över håller minst tre dagar i kylen och kan enkelt förvandlas till smashed potatoes, pyttipanna, rostade potatisklyftor eller något annat gott, tipsar AnnaKarin Hamilton

Potatisrapporten 2022 kan laddas ner här

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210