När livsmedelspriserna ökar kraftigt är potatisen en prisvärd vardagshjälte. 98 procent av alla svenska hushåll köper potatis, enligt Årets Potatisrapport, som visar att 17 procent dessutom kommer att öka sin potatiskonsumtion.
Potatisrapporten ger en bild av hur potatis står sig på svenska middagstallrikar just nu. Tendenser, vanor och attityder undersöks sedan 2017 och för femte året i rad ökar intresset för potatis i Sverige.
”Potatis är en billig basvara med högt näringsvärde som mättar bra – till och med bäst enligt forskarnas mättnadsindex. Ett bra tips är att behålla skalet på, så får du i dig en rejäl dos kalcium, järn, zink, fosfor och b-vitamin”, säger AnnaKarin Hamilton, som är VD för svensk Potatis.
Potatisrapporten visar att kokt potatis är det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis på, men en tydlig trend är intresset för kokt potatis minskar.
”Klassiskt kokt potatis har minskat med 13 procent sedan 2018. Under samma tidsperiod ökade andra tillagningssätt med 39 procent. Intresset för matlagning är stort och potatis som råvara går att variera från klassisk vardagsmat till lyxiga festrätter – eller resträtter. Vill du minska matsvinnet, så är potatis alltid en bra idé, säger AnnaKarin Hamilton.
43 procent upplever att potatis ger ett mindre matsvinn jämfört med andra matvaror.
”Potatis håller långt efter bäst före, om du förvarar den svalt och mörkt, gärna i en papperspåse som inte släpper igenom ljus. Kokt potatis som har blivit över håller minst tre dagar i kylen och kan enkelt förvandlas till smashed potatoes, pyttipanna, rostade potatisklyftor eller något annat gott, tipsar AnnaKarin Hamilton
Potatisrapporten 2022 kan laddas ner här