Är det braxenbiffar, lax uppfödd på mjölmasklarver och färs på sötlupin vi ska äta i framtiden? Ja, det tror i alla fall årets vinnare av konsumentpriset Blåslampan.
Vinnare av Sveriges Konsumenters och tidningen Råd & Röns konsumentpris Blåslampan är hållbarhetsorganisationen Axfoundations satsning på att utveckla framtidens mat i samarbete med forskare och experter i hela livsmedelskedjan.
Juryns motivering
”I testköket på Torsåker gård står framtidens mat på spisen. Här samlar hållbarhetsorganisationen Axfoundation fiskare, forskare, lantbrukare och livsmedelsindustri, med flera, för att tillsammans utveckla mat som är bra för både människa och miljö – och på så vis bidra till den nödvändiga omställningen. Baljväxtfärs, grön cirkulär lax och nu senast fiskkakor på braxen är tre innovationer från gården som hamnat i butikshyllan. Smaklig spis!”
”I teorin kan vi sluta flyga och sluta köpa onödiga prylar, men vi kommer aldrig att kunna sluta äta. Därför är det så viktigt att konsumenterna erbjuds hållbara livsmedelsalternativ”, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat.
Konsumentpriset Blåslampan delas ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Priset ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på tidningen Råd & Rön.
Axfoundation och Framtidens mat:
Axfoundation är en icke-vinstdrivande, fristående organisation som utvecklar praktiska lösningar på konkreta hållbarhetsutmaningar. Verksamheten arbetar med tre programområden: Cirkulär ekonomi, Hållbar produktion och konsumtion samt Framtidens mat. Torsåker gård är Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedelssystem.