Skolmjölken är helig för skånska föräldrar

PUBLICERAD: 27 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Fler än fyra av fem skånska föräldrar tycker att det är viktigt att mjölk serveras i skolan. Samtidigt är 18 procent osäkra på om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag. Det visar en färsk Sifo-undersökning som har tagits fram på uppdrag av Skånemejerier inför Skolmjölkens dag den 28 september.

Sedan 1946 har mjölken varit en stark tradition i de svenska skolmatsalarna – en tradition som fortfarande anses helig bland skånska föräldrar. Mjölk innehåller flera näringsämnen, bland annat vitamin D och kalcium som är extra viktiga när skelettet byggs.

Skolmjölkens dag instiftades av FN år 2000 i syfte att uppmärksamma hur viktig mjölken är för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn.

”Ett glas mjölk till lunchen ökar chanserna att barnen får i sig tillräckligt med näring för att orka med att leka och lära under skoldagen. Det blir särskilt viktigt för de barn som av någon anledning inte vill äta maten som serveras, eller äter en mindre portion”, säger Birgitta Åkesson, måltidsstrateg i Landskrona stad.

Undersökningens resultat i korthet

  • Fler än fyra av fem skånska föräldrar (86 procent), som har barn i åldern 2-18 år, tycker att det är viktigt att mjölk serveras i skolorna.
  • Tre av fyra skånska barn (74 procent) uppges dricka mjölk minst någon/några gånger i veckan (enligt deras föräldrar).
  • En av fem skånska föräldrar till barn i åldern 2-18 år (18 procent) är osäkra på om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag.
  • Varannan av de skånska föräldrarna (52 procent) uppger att deras barn dricker mjölk varje dag, där varannan (55 procent) även uppger att deras barn dricker mjölk i skolan.

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier. Den bygger på 1 210 intervjuer med 18-79 åringar boendes i Skåne län. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen 29 juni-6 juli 2022.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland