Fler än fyra av fem skånska föräldrar tycker att det är viktigt att mjölk serveras i skolan. Samtidigt är 18 procent osäkra på om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag. Det visar en färsk Sifo-undersökning som har tagits fram på uppdrag av Skånemejerier inför Skolmjölkens dag den 28 september.
Sedan 1946 har mjölken varit en stark tradition i de svenska skolmatsalarna – en tradition som fortfarande anses helig bland skånska föräldrar. Mjölk innehåller flera näringsämnen, bland annat vitamin D och kalcium som är extra viktiga när skelettet byggs.
Skolmjölkens dag instiftades av FN år 2000 i syfte att uppmärksamma hur viktig mjölken är för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn.
”Ett glas mjölk till lunchen ökar chanserna att barnen får i sig tillräckligt med näring för att orka med att leka och lära under skoldagen. Det blir särskilt viktigt för de barn som av någon anledning inte vill äta maten som serveras, eller äter en mindre portion”, säger Birgitta Åkesson, måltidsstrateg i Landskrona stad.
Undersökningens resultat i korthet
- Fler än fyra av fem skånska föräldrar (86 procent), som har barn i åldern 2-18 år, tycker att det är viktigt att mjölk serveras i skolorna.
- Tre av fyra skånska barn (74 procent) uppges dricka mjölk minst någon/några gånger i veckan (enligt deras föräldrar).
- En av fem skånska föräldrar till barn i åldern 2-18 år (18 procent) är osäkra på om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag.
- Varannan av de skånska föräldrarna (52 procent) uppger att deras barn dricker mjölk varje dag, där varannan (55 procent) även uppger att deras barn dricker mjölk i skolan.
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier. Den bygger på 1 210 intervjuer med 18-79 åringar boendes i Skåne län. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen 29 juni-6 juli 2022.