Skolmjölken är helig för skånska föräldrar

PUBLICERAD: 27 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Fler än fyra av fem skånska föräldrar tycker att det är viktigt att mjölk serveras i skolan. Samtidigt är 18 procent osäkra på om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag. Det visar en färsk Sifo-undersökning som har tagits fram på uppdrag av Skånemejerier inför Skolmjölkens dag den 28 september.

Sedan 1946 har mjölken varit en stark tradition i de svenska skolmatsalarna – en tradition som fortfarande anses helig bland skånska föräldrar. Mjölk innehåller flera näringsämnen, bland annat vitamin D och kalcium som är extra viktiga när skelettet byggs.

Skolmjölkens dag instiftades av FN år 2000 i syfte att uppmärksamma hur viktig mjölken är för att undvika undernäring och främja sunda matvanor hos barn.

”Ett glas mjölk till lunchen ökar chanserna att barnen får i sig tillräckligt med näring för att orka med att leka och lära under skoldagen. Det blir särskilt viktigt för de barn som av någon anledning inte vill äta maten som serveras, eller äter en mindre portion”, säger Birgitta Åkesson, måltidsstrateg i Landskrona stad.

Undersökningens resultat i korthet

  • Fler än fyra av fem skånska föräldrar (86 procent), som har barn i åldern 2-18 år, tycker att det är viktigt att mjölk serveras i skolorna.
  • Tre av fyra skånska barn (74 procent) uppges dricka mjölk minst någon/några gånger i veckan (enligt deras föräldrar).
  • En av fem skånska föräldrar till barn i åldern 2-18 år (18 procent) är osäkra på om deras barn får i sig den näring de behöver varje dag.
  • Varannan av de skånska föräldrarna (52 procent) uppger att deras barn dricker mjölk varje dag, där varannan (55 procent) även uppger att deras barn dricker mjölk i skolan.

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier. Den bygger på 1 210 intervjuer med 18-79 åringar boendes i Skåne län. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen 29 juni-6 juli 2022.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623