Ökande matkostnader gör att skolorna drar ner på köttet

PUBLICERAD: 22 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari

|

113 kommuner satsar mindre pengar på skolmaten i år. Av dessa väljer 30 kommuner att servera mindre kött för att spara mer. Ökande matkostnader gör alltså att skolorna drar ner på köttet, konstaterar Svenskt Kött och frågar om vi har glömt bort skolmatens näringsinnehåll.

Av 143 kommuner som har besvarat utskicket från TV4 uppger 113 att de i år har vidtagit åtgärder för att minska kostnaderna för livsmedel. Av dessa säger 30 kommuner att de har börjat servera mindre kött för att spara pengar. Branschorganisationen Svenskt Kött tycker att det är fel sätt att spara pengar på och att skolmat först och främst handlar om näring.

I ett pressmeddelande ställer branschorganisationen följande frågor: Ska skolorna dra ner på köttet för att få budgeten att gå ihop? Funkar det att bara byta ut köttet mot billigare livsmedel eller kommer priset för billigare mat att betalas på något annat sätt?

Svenskt Kött hänvisar till flera forskningsstudier, som lyfter fram köttets betydelse för skolmatens näringsinnehåll. Var tredje tonårstjej har till exempel järnbrist. Unga säger också själva nej till enbart vegetariskt i skolan. I Ungdomsbarometern 2020 svarar 8 av 10 gymnasieungdomar nej på frågan: ”Tycker du att all mat som serveras på din skola ska vara vegetarisk?”

I stället för att dra ner på köttet tipsar Svenskt Kött om att välja mindre kända styckningsdetaljer, som går att få till ett lägre pris.

Senaste nytt

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Svenska BlueRedGold tar in 31 miljoner i en investeringsrunda för att utveckla ett skalbart inomhussystem för åretruntodling av saffran.
saffran2hoÌ_g fotograf Markus Engstrand
Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår