113 kommuner satsar mindre pengar på skolmaten i år. Av dessa väljer 30 kommuner att servera mindre kött för att spara mer. Ökande matkostnader gör alltså att skolorna drar ner på köttet, konstaterar Svenskt Kött och frågar om vi har glömt bort skolmatens näringsinnehåll.
Av 143 kommuner som har besvarat utskicket från TV4 uppger 113 att de i år har vidtagit åtgärder för att minska kostnaderna för livsmedel. Av dessa säger 30 kommuner att de har börjat servera mindre kött för att spara pengar. Branschorganisationen Svenskt Kött tycker att det är fel sätt att spara pengar på och att skolmat först och främst handlar om näring.
I ett pressmeddelande ställer branschorganisationen följande frågor: Ska skolorna dra ner på köttet för att få budgeten att gå ihop? Funkar det att bara byta ut köttet mot billigare livsmedel eller kommer priset för billigare mat att betalas på något annat sätt?
Svenskt Kött hänvisar till flera forskningsstudier, som lyfter fram köttets betydelse för skolmatens näringsinnehåll. Var tredje tonårstjej har till exempel järnbrist. Unga säger också själva nej till enbart vegetariskt i skolan. I Ungdomsbarometern 2020 svarar 8 av 10 gymnasieungdomar nej på frågan: ”Tycker du att all mat som serveras på din skola ska vara vegetarisk?”
I stället för att dra ner på köttet tipsar Svenskt Kött om att välja mindre kända styckningsdetaljer, som går att få till ett lägre pris.