Var tredje överstiger rekommenderad köttkonsumtion

PUBLICERAD: 30 augusti 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Trettio procent av svenskarna överskrider Livsmedelverkets rekommendationer om ett maxintag på 500 gram rött kött i veckan, det visar en undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna. Betydligt fler män än kvinnor äter mer kött än de borde. Samtidigt har drygt var fjärde person i Sverige minskat konsumtionen av kött och chark det senaste året.

38 procent av männen och 21 procent av kvinnorna uppger att de äter mer än det rekommenderade maxintaget på 500 gram rött kött i veckan – det vill säga kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. 93 procent av svenskarna äter kött varje vecka och jämför man åldrarna, är det flest i åldern 35-55 som äter för mycket kött, 38 procent, jämfört med 21 procent av dem som är 56-79 år och 29 procent i åldern 16-34 år.

Trots att undersökningen visar att många svenskar äter för mycket rött kött, så uppger drygt var fjärde (28%) att de har dragit ner på sin köttkonsumtion det senaste året. Detta är tydligast i åldersgruppen 56-79. Något fler kvinnor (29%) än män (27%) äter mindre kött nu än de gjorde förra året.

På frågan vad svenskarna oftast ersätter chark och rött kött med svarar flest fågel (52%), fisk (50%) och grönsaker (39%). Baljväxter (26%) och veganska substitut som sojafärs och quorn (21%) är andra alternativ till det röda köttet.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 januari-2 februari 2022. Totalt intervjuades 1055 personer i åldern 18-79 år.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado