Ica får ny ledning – styrelsen utser tre nya VD:ar

PUBLICERAD: 23 augusti 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Nina Jönsson blir ny VD för Ica Gruppen 1 januari 2023.|Eric Lundberg Foto: Simon Hellsten|Monika Magnusson.

Icas styrelse har utsett Nina Jönsson som ny VD för Ica Gruppen efter Per Strömberg, som lämnar posten vid årsskiftet efter 12 år. Även Ica Sverige och Apotek Hjärtat får nya VD:ar: Eric Lundberg respektive Monika Magnusson.

Nina Jönsson kommer närmast från tjänsten som VD i Plantagen och har över 20 års erfarenhet av olika ledande befattningar inom detalj- och livsmedelshandeln.

”Jag är väldigt glad att Nina Jönsson har valt att tacka ja till jobbet som vd för Ica Gruppen. Kombinationen av en bred bakgrund från både leverantörsledet och handeln gör att hon har de unika erfarenheter som krävs för rollen. Nina Jönsson har också ett starkt ledarskap som bygger på att ge stort ansvar och mandat ute i organisationen som säkrar handlingskraft och snabbhet. Därutöver har Nina även en bred affärskunskap och är inte minst en mycket uppskattad tidigare ledare inom Ica med en stor förståelse för Ica-modellen efter sina sex år som sortiments- och inköpsdirektör inom Ica Sverige”, säger Claes Göran Sylvén, ordförande i Ica gruppen.

Nina Jönsson tillträder tjänsten den 1 januari 2023 och säger att hon ser fram att återvända till Ica Gruppen:

 ”Det känns förstås extra stimulerande att axla rollen som VD. Jag har alltid motiverats av att jobba konsumentnära och här är Ica den starkaste kraften i branschen. Genom dagligvaror, apoteken, banken, försäkringarna och fastigheterna bidrar Ica på så många sätt i människors vardag. I de baltiska länderna har Rimi en lika stark och betydelsefull kundrelation. Att tillsammans med alla medarbetare och handlare fortsätta utveckla Ica-idén, entreprenörskapet och kundfokuset, som lagt grunden för Icas framgångar, är det jag ser allra mest fram emot.”

 Per Strömberg avgår som VD den 31 december efter 12 år på posten och kommer att föreslås som ledamot i Ica Gruppens styrelse i början av 2023, en roll som han har valt att tacka ja till.

”Jag satte målbilden att vara en längre tid på Ica när jag började 2012 och det tycker jag att 10 år väl uppfyller. Ägarförändringen som annonserades i höstas gjorde att jag kände att det var viktigt att vara med och leda Ica Gruppen genom den och medverka i förändringsresan. Nu har vi kommit en bra bit på vägen och det känns därför som rätt tidpunkt för mig att avsluta min operativa roll samtidigt som jag är väldigt glad över att kunna lämna över till Nina Jönsson. Jag känner ett stort engagemang för Ica och ser därför fram emot att fortsätta som ledamot i Ica Gruppens styrelse”, säger Per Strömberg.

Ica Gruppen har även utsett en ny VD för Ica Sverige samt för Apotek Hjärtat. Eric Lundberg tillträder som VD för Ica Sverige den 1 september och efterträder Anders Svensson, som lämnar posten efter 13 år. Eric Lundberg har arbetat inom Ica Gruppen sedan i maj 2021 som VD för Apotek Hjärtat och har sedan tidigare nära 20 års erfarenhet från olika ledande befattningar inom svensk detaljhandel, bland annat som koncernchef på Kjell & Company. Anders Svensson stannar kvar inom Ica Sverige fram till tredje kvartalets slut för att säkerställa en bra överlämning.

Monika Magnusson tar över rollen som VD för Apotek Hjärtat. Hon är i grunden apotekare och har mer än 20 års erfarenhet av ledande befattningen inom flera olika delar av apoteksbranschen, senast som försäljningsdirektör för Apotek Hjärtat, en roll hon har haft sedan 2020 efter flera andra uppdrag i bolaget.

”Med anledning av de förändringar som nu sker är jag stolt över att vi har kunnat göra interna tillsättningar till alla dessa viktiga roller inom Ica Gruppen, där jag räknar in även Nina Jönsson givet hennes bakgrund inom Ica. Det visar att vårt fokus på intern rörlighet och den successionsprocess vi jobbar med gör att vi kan bygga ledare för våra tyngsta roller. Jag känner mig förväntansfull och glad över de ledare, medarbetare och handlare som finns i Ica-familjen när vi nu tar oss an framtiden i en minst sagt spännande och utmanande tid, säger Claes-Göran Sylvén.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado