Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med en femtedel

PUBLICERAD: 17 augusti 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Svensk Fågel

Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med nästan 20 procent på drygt tio år. I dag är avtrycket knappt 1,6 kilo koldioxid per kilo slaktvikt. Det visar en ny och omfattande livscykelanalys (LCA), med klimatpåverkan i fokus, som gjorts av forskningsinstitutet RISE.

Enligt RISE är det viktigaste anledningarna till att det minskade klimatavtrycket att branschen har lyckats optimera fodret, ställt om till mer grön energi samt att man använder hela kycklingen, nästan inget går till spillo. En annan viktig orsak som har bidragit till en alltmer hållbar svensk kyckling är att avelsarbetet har utvecklats med en mer robust kyckling som resultat.

”Svensk Fågels kycklinguppfödare har arbetat med effektivisering och energiomställning, vilket minskar klimatavtrycket av kycklingen. Jag upplever att det finns en drivkraft att hela tiden bli lite bättre och mer hållbar i uppfödningen”, säger Katarina Nilsson, enhetschef på RISE och ansvarig för studien.

RISE har under våren 2022 beräknat klimatavtrycket av uppfödning av kyckling hos Svensk Fågels medlemmar. Informationen har inhämtats från hela värdekedjan, det vill säga foder, uppfödare samt slakterier under 2021. I tidigare LCA:er från 2009 och 2015 var klimatavtrycket drygt 1,9 kilo per kilo kyckling (slaktvikt, uppfödning och slakt). Om man även räknar med förädlingen av kycklingen har det totala klimatavtrycket minskat med 19 procent (från 2,6 till 2,1 kilo per kilo köttprodukt).

”Den nya LCA:n är ett kvitto på att vårt hårda och målmedvetna arbete verkligen gett resultat. Det är glädjande! Det är också en viktig signal till svenska konsumenter och restauranger att det är klimateffektivt att välja svensk, traditionell kyckling från våra bönder”, säger Maria Donis, VD i Svensk Fågel.

En sammanfattning av rapporten samt mer material finns här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206