Ica, Coop och Santa Maria återkallar ekologiska tortillachips på grund av att de kan innehålla halter nära gränsvärdet av ämnena atropin och skopolamin, som vid överkonsumtion kan orsaka illamående, yrsel och huvudvärk.
Paulig återkallar Santa Maria Tortilla Chips Organic på alla marknaden på grund av förekomst av atropin och skopolamin. Atropin och skopolamin är organiska föreningar som förekommer naturligt i växter som återfinns i majsfält. Måttlig konsumtion innebär inga hälsorisker. Överdriven konsumtion av produkter som innehåller atropin och scopolamin kan dock orsaka tillfälliga symtom såsom illamående, yrsel och huvudvärk.
Även Ica och Coop återkallar sina ekologiska tortillachips, Ica I love eco Trotillachips saltade, respektive Änglamark tortillachips chili och Änglamark tortillachips salt, av samma skäl.
”På Ica gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla våra egna produkter. Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och återkallar produkten. Vi utreder nu vilka åtgärder vi ska vidta för att detta inte ska ske igen”, säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige.
Coop skriver i ett pressmeddelande att leverantören uppger att produkterna uppfyller lagstiftningen men att värdena är nära gränsvärdet. Därför återkallas produkterna som en försiktighetsåtgärd.
”Coop tar händelsen på stort allvar och undersöker tillsammans med leverantören det inträffade”, skriver företaget.