Lantmännen beviljas stöd för storsatsning på ärtprotein

PUBLICERAD: 1 juli 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Naturvårdsverket har beslutat att bevilja Lantmännens ansökan om stöd från Klimatklivet för byggandet av en storskalig produktionsanläggning för extraktion av ärtprotein, en investering som driver hållbar tillväxt av den svenska livsmedelssektorn och primärproduktionen.

Lantmännens ansökan om stöd från Klimatklivet för en potentiell investering i storskalig produktion av ärtproteiner i Lidköping har beviljats av Naturvårdsverket. En större odling och förädling av baljväxter i Sverige och en ökad konsumtion av svenska växtbaserade proteiner, exempelvis ärta, innebär ökad självförsörjning och hållbar tillväxt av den svenska livsmedelssektorn – i linje med livsmedelsstrategin.

”Det är mycket glädjande att Lantmännens ansökan till Klimatklivet har beviljats. Det gör det möjligt för oss att satsa på en storskalig produktion av ärtprotein, som bidrar till en hållbar och långsiktig livsmedelsförsörjning. Tack vare vår planerade satsning kommer vi i stor skala att kunna förse svensk livsmedelsindustri med ett svenskproducerat och konkurrenskraftigt protein”, säger Lars-Gunnar Edh, chef för Lantmännens division Energi

Lantmännen är redan idag den ledande producenten av växtbaserade proteiner på den svenska marknaden och producerar veteproteiner i Lidköping, och från och med nästa år även i Norrköping, samt havreproteiner i Kimstad. En produktionsanläggning för att producera proteinisolat för baljväxter, som ärtor, skulle baseras på samma teknik som används i förädlingen av vete och havre i Lantmännens fabriker och man har redan genomfört en omfattande förstudie för produktion av proteiner från ärta i Lidköping.

”Baserat på vår starka position är det naturligt att bredda oss ytterligare inom växtbaserade proteiner och ärtprotein utgör ett bra komplement till våra befintliga spannmålsbaserade proteinprodukter. Västsverige är ett betydande odlingsområde och vi har redan idag en hög kompetens kring produktion av växtbaserade proteiner i Lidköping”, säger Lars-Gunnar Edh.

Byggandet av en storskalig produktionsanläggning för ärtprotein innebär en stor och betydande investering och har ännu inte slutligt beslutats av Lantmännens styrelse.

Delfinansieras av Naturvårdsverket genom Klimatklivet. Mer information om Klimatklivet finns här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

43 procent mindre socker i Carlsbergs läsk

75 procent av all läsk som Carlsberg Sverige säljer idag är fri från tillsatt socker.
ZINGO

Han är Ica Sveriges nya marknadschef

Fredrik Kullberg tillträder som marknadschef på Ica Sverige den 1 mars.
Annika SvedbergAnnika Svedberg - Retuschera bort utväxt hår

Fairtrade skärper kraven på avskogningsfritt kaffe

De nya kriterierna för Fairtrade-certifierat kaffe är striktare än EU:s avskogningsförordning.
KAFFE_Costa-Rica_kaffebonor-i-hander_Fotograf-Eyder-Montano_ID-20787-1024x683

CEJN lanserar blåspistol i detekterbar plast

208 Detect blåspistol är den första metall- och röntgendetekterbara blåspistolen i plast på den globala marknaden.
metal-xray-detectable3