Tetra Pak och Mycorena bygger en ny anläggning i Falkenberg

PUBLICERAD: 27 juni 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Mycorena

Tetra Pak samarbetar med Mycorena för att bygga en ny produktionsanläggning för svampfermentering för alternativa proteinbaserade livsmedelstillämpningar.

Den nya anläggningen, som ligger i Falkenberg, kommer att producera köttersättningsprodukter av svampprotein. Mycorena har även planer på att utöka sin produktionskapacitet och öppna nya fabriker i Europa och Asien inom en snar framtid.

Charles Brand, Executive Vice President för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak, beskriver samarbetet med Mycorena som en del av Tetra Paks långsiktiga strategi för att ta itu med utmaningarna kring livsmedelssäkerhet och trygghet genom att utforska och utveckla innovativa livsmedelskällor:

”Vi är mycket glada över att samarbeta med Mycorena i detta projekt för innovation och utveckling av livsmedelsförsörjningskedjan och som är i linje med Tetra Paks huvudsakliga mål – att skydda livsmedel, människor och planeten. Vid svampfermentering används mikroorganismer som är viktiga för bioprocessen och som kan skapa näringsrika proteiner av hög kvalitet. De må vara små, men de har stor potential för att skapa ett mer robust och allsidigt livsmedelssystem, vilket kommer att ge en bättre framtid för alla.”

Mycorena har sedan starten 2017 utvecklat en egen process baserad på svampbioteknik för att skapa veganskt protein för livsmedelsprodukter på ett resurseffektivt och hållbart sätt. Med livsmedelsingrediensen Promyc har företaget skapat flera livsmedelsprototyper, som alternativ till kött, kyckling, fisk och mejeriprodukter.

”Fermentering av svampar är livsmedelsindustrins framtid och vi är stolta över att kunna revolutionera detta område. Den nya fermenteringsanläggningen är en toppmodern produktionsanläggning, vars utformning och verksamhet kommer att byggas ut ytterligare i Sverige och kopieras globalt. För en sådan här ambitiös resa är Tetra Pak den idealiska partnern för oss, inte bara på grund av deras banbrytande expertis inom livsmedelsberedning, utan vi har också en gemensam ambition att utveckla en mer hållbar livsmedelsförsörjning”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD för Mycorena.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor