Greenfood och Rscued ska förvandla matavfall till blomjord

PUBLICERAD: 25 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Greenfood och Rscued samarbetar sedan tidigare genom att använda överbliven frukt i juicer och smoothies. Nu tar de nästa steg mot en mer hållbar matproduktion genom att skapa frodig blomjord av icke-ätbart matavfall.

Greenfood och Rscued tar på olika sätt tillvara på så mycket ätbart svinn som möjligt, som att göra juice av skruttar, Pico de gallo av tomatändar och använda broccolistammar som smaksättare i sallader.

”Vi har redan idag en låg grad av matsvinn, men vi är inte nöjda med det. Redan i produktutvecklingsfasen försöker vi alltid att tänka cirkulärt kring biprodukter och matavfall. Exempelvis så identifierar vi de livsmedel som riskeras att slängas och använder dem på annat sätt, i vår egen produktion eller i samarbete med andra”, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Nu tar de både företagen nästa steg för att även skapa något mer cirkulärt av de stammar, skal och skruttar som inte riktigt platsar som ingrediens i en ny produkt. Därför har parterna installerat en ny kompostmaskin som kan bryta ner oätliga matavfall och förvandla det till näringsrik jord. Framöver kommer cirka 100 kilo näringsrik kompost att skapas varje dag av 1000 kilo oätligt matavfall i ett nytt kretslopp. Komposten fungerar som gödsel i en blomjord, som Rscued säljer sedan tidigare säljer i Sverige, Norge och Finland. Med den nya kompostmaskinen skalar Greenfood och Rscued nu upp produktionen ytterligare.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.