Greenfood och Rscued samarbetar sedan tidigare genom att använda överbliven frukt i juicer och smoothies. Nu tar de nästa steg mot en mer hållbar matproduktion genom att skapa frodig blomjord av icke-ätbart matavfall.
Greenfood och Rscued tar på olika sätt tillvara på så mycket ätbart svinn som möjligt, som att göra juice av skruttar, Pico de gallo av tomatändar och använda broccolistammar som smaksättare i sallader.
”Vi har redan idag en låg grad av matsvinn, men vi är inte nöjda med det. Redan i produktutvecklingsfasen försöker vi alltid att tänka cirkulärt kring biprodukter och matavfall. Exempelvis så identifierar vi de livsmedel som riskeras att slängas och använder dem på annat sätt, i vår egen produktion eller i samarbete med andra”, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.
Nu tar de både företagen nästa steg för att även skapa något mer cirkulärt av de stammar, skal och skruttar som inte riktigt platsar som ingrediens i en ny produkt. Därför har parterna installerat en ny kompostmaskin som kan bryta ner oätliga matavfall och förvandla det till näringsrik jord. Framöver kommer cirka 100 kilo näringsrik kompost att skapas varje dag av 1000 kilo oätligt matavfall i ett nytt kretslopp. Komposten fungerar som gödsel i en blomjord, som Rscued säljer sedan tidigare säljer i Sverige, Norge och Finland. Med den nya kompostmaskinen skalar Greenfood och Rscued nu upp produktionen ytterligare.