Greenfood och Rscued ska förvandla matavfall till blomjord

PUBLICERAD: 25 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Greenfood och Rscued samarbetar sedan tidigare genom att använda överbliven frukt i juicer och smoothies. Nu tar de nästa steg mot en mer hållbar matproduktion genom att skapa frodig blomjord av icke-ätbart matavfall.

Greenfood och Rscued tar på olika sätt tillvara på så mycket ätbart svinn som möjligt, som att göra juice av skruttar, Pico de gallo av tomatändar och använda broccolistammar som smaksättare i sallader.

”Vi har redan idag en låg grad av matsvinn, men vi är inte nöjda med det. Redan i produktutvecklingsfasen försöker vi alltid att tänka cirkulärt kring biprodukter och matavfall. Exempelvis så identifierar vi de livsmedel som riskeras att slängas och använder dem på annat sätt, i vår egen produktion eller i samarbete med andra”, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Nu tar de både företagen nästa steg för att även skapa något mer cirkulärt av de stammar, skal och skruttar som inte riktigt platsar som ingrediens i en ny produkt. Därför har parterna installerat en ny kompostmaskin som kan bryta ner oätliga matavfall och förvandla det till näringsrik jord. Framöver kommer cirka 100 kilo näringsrik kompost att skapas varje dag av 1000 kilo oätligt matavfall i ett nytt kretslopp. Komposten fungerar som gödsel i en blomjord, som Rscued säljer sedan tidigare säljer i Sverige, Norge och Finland. Med den nya kompostmaskinen skalar Greenfood och Rscued nu upp produktionen ytterligare.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland