Högskolan Kristianstad startar en ny regional forsknings- och utbildningsmiljö med ett tvärvetenskapligt fokus för att skapa gränsöverskridande samarbeten mellan mat, hälsa och handel, FOHRK. Detta görs tillsammans med näringslivet och det omgivande samhället.
Centre for Food, Health and Retail at Kristianstad University, med akronymen FOHRK, ska bli en hörnsten i högskolans förmåga att bidra till ett hållbart samhälle. Detta genom en tydlig koppling till lärosätets forskning och utbildningar och med en stark regional och lokal förankring.
”Med FOHRK vill vi öka högskolans externa forskningsfinansiering och genom det utveckla både forskning och utbildningar, vilket är viktigt för vår framtida kompetensförsörjning och internationella positionering. Detta stärker vår kvalitet och relevans”, säger Anna-Karin Edberg, vicerektor för forskning vid Högskolan Kristianstad.
Målet är att centret ska bli en internationellt erkänd tvärvetenskaplig forskningsmiljö där kunskap kring livsmedel, hälsa och handel utvecklas och integreras tillsammans med näringslivet och omgivande samhället.
”Inom livsmedel och handel har vi sedan länge ett gott samarbete med näringslivet och inom hälsa har både vår forskning och utbildning varit starka länge. Så det finns mycket goda förutsättningar att utveckla en internationellt konkurrenskraftig forsknings- och utbildningsmiljö som ska bidra till regional utveckling och tillväxt”, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, och företrädare för området mat i FOHRK.