Nytt regionalt center för mat, hälsa och handel

PUBLICERAD: 24 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Karin Wendin är professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, och företrädare för området mat i FOHRK.

Högskolan Kristianstad startar en ny regional forsknings- och utbildningsmiljö med ett tvärvetenskapligt fokus för att skapa gränsöverskridande samarbeten mellan mat, hälsa och handel, FOHRK. Detta görs tillsammans med näringslivet och det omgivande samhället.

Centre for Food, Health and Retail at Kristianstad University, med akronymen FOHRK, ska bli en hörnsten i högskolans förmåga att bidra till ett hållbart samhälle. Detta genom en tydlig koppling till lärosätets forskning och utbildningar och med en stark regional och lokal förankring.

”Med FOHRK vill vi öka högskolans externa forskningsfinansiering och genom det utveckla både forskning och utbildningar, vilket är viktigt för vår framtida kompetensförsörjning och internationella positionering. Detta stärker vår kvalitet och relevans”, säger Anna-Karin Edberg, vicerektor för forskning vid Högskolan Kristianstad.

Målet är att centret ska bli en internationellt erkänd tvärvetenskaplig forskningsmiljö där kunskap kring livsmedel, hälsa och handel utvecklas och integreras tillsammans med näringslivet och omgivande samhället.

”Inom livsmedel och handel har vi sedan länge ett gott samarbete med näringslivet och inom hälsa har både vår forskning och utbildning varit starka länge. Så det finns mycket goda förutsättningar att utveckla en internationellt konkurrenskraftig forsknings- och utbildningsmiljö som ska bidra till regional utveckling och tillväxt”, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, och företrädare för området mat i FOHRK.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052