Ny certifieringsstandard för biologisk mångfald

PUBLICERAD: 26 april 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Certifieringsorganet GLOBALG.A.P introducerar en ny standard för skydd av biologisk mångfald i konventionell frukt- och grönsaksproduktion i Europa. Lidl kommer i ett första steg att tillämpa standarden hos mer än 250 producenter från olika europeiska länder. I nästa steg siktar Lidl på att rulla ut standarden till alla sina europeiska frukt- och grönsaksproducenter.

Lidl, certifieringsorganet GLOBALG.A.P och andra partners har slutfört utvecklingen av en industriomfattande standard för skydd av biologisk mångfald i konventionell frukt- och grönsaksproduktion i Europa. Den nya certifieringsstandarden fungerar som en tilläggsmodul till den redan etablerade GLOBALG.A.P. Projektet är initierat och finansierat av Lidl men tilläggsmodulen har utvecklats för alla marknadsaktörer.

”Tack vare denna nya standard kan vi driva på en branschomfattande förändring för att främja en av vår tids mest angelägna utmaningar, bevarandet av biologisk mångfald. Införandet av denna första standard för biologisk mångfald i konventionell europeisk frukt- och grönsaksproduktion möjliggör nämligen för hela livsmedelssektorn att fastställa minimikrav för biologisk mångfald”, säger Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Lidl Sverige.

Tilläggsmodulen har övergripande 11 kontrollpunkter som syftar till att identifiera och implementera odlings- och platsspecifika åtgärder för biologisk mångfald samt tekniska krav för pesticid-, vatten- och jordförvaltning. Den nya standarden kräver även en handlingsplan som säkerställer att minst 3 procent av ytan görs tillgänglig för biologisk mångfald, till exempel genom att tillämpa blomremsor utan gödsling.

Läs mer om projektet här

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår