Certifieringsorganet GLOBALG.A.P introducerar en ny standard för skydd av biologisk mångfald i konventionell frukt- och grönsaksproduktion i Europa. Lidl kommer i ett första steg att tillämpa standarden hos mer än 250 producenter från olika europeiska länder. I nästa steg siktar Lidl på att rulla ut standarden till alla sina europeiska frukt- och grönsaksproducenter.
Lidl, certifieringsorganet GLOBALG.A.P och andra partners har slutfört utvecklingen av en industriomfattande standard för skydd av biologisk mångfald i konventionell frukt- och grönsaksproduktion i Europa. Den nya certifieringsstandarden fungerar som en tilläggsmodul till den redan etablerade GLOBALG.A.P. Projektet är initierat och finansierat av Lidl men tilläggsmodulen har utvecklats för alla marknadsaktörer.
”Tack vare denna nya standard kan vi driva på en branschomfattande förändring för att främja en av vår tids mest angelägna utmaningar, bevarandet av biologisk mångfald. Införandet av denna första standard för biologisk mångfald i konventionell europeisk frukt- och grönsaksproduktion möjliggör nämligen för hela livsmedelssektorn att fastställa minimikrav för biologisk mångfald”, säger Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Lidl Sverige.
Tilläggsmodulen har övergripande 11 kontrollpunkter som syftar till att identifiera och implementera odlings- och platsspecifika åtgärder för biologisk mångfald samt tekniska krav för pesticid-, vatten- och jordförvaltning. Den nya standarden kräver även en handlingsplan som säkerställer att minst 3 procent av ytan görs tillgänglig för biologisk mångfald, till exempel genom att tillämpa blomremsor utan gödsling.
Läs mer om projektet här