En ny rapport från Sprit & Vinleverantörsföreningen SVL visar att alkoholsmugglingen till Sverige är omfattande. Alkoholsmugglingen har ofta kopplingar till den organiserade brottsligheten och är en viktig intäktskälla för kriminella nätverk. Rapporten visar även att de höga alkoholskattenivåerna i Sverige jämfört med närliggande länder till stor del är orsaken till alkoholsmugglingen.
Sprit & Vinleverantörsföreningens rapport Alkoholsmuggling – en viktig intäktskälla för den organiserade brottsligheten går igenom hur den illegala alkoholinförseln och vidareförsäljningen i samhället sker och hur de brottsbekämpande myndigheterna arbetar mot smugglingen. Alkoholsmugglingen skapar skatteförluster för samhället på cirka 1,7 miljarder kronor årligen och innebär en betydande intäktskälla för den organiserade brottsligheten.
”Alkoholsmuggling är en lukrativ bransch för kriminella nätverk. Det finns en kontinuerlig efterfrågan på alkohol. Incitamenten att föra in alkohol just till Sverige är stora till följd av höga skattenivåer på alkohol jämfört med närliggande länder. Brottsvinsterna investeras ofta i annan kriminell verksamhet och det är väldigt olyckligt för både samhället och för branschen när våra produkter blir byggstenar i brottslig verksamhet”, säger Anna De Geer, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningens.
De senaste åren har det varit en uppåtgående trend i både omhändertagna mängder och antalet beslag. Under pandemin minskade smugglingen till följd av de stängda gränserna, men Tullverket förutspår att alkoholsmugglingen återigen kommer att öka när gränserna öppnats.
Rapporten visar att alkoholsmugglingen sker på bred front och till i stort sett alla samhällsskikt, vilket gör den svår att komma åt för de brottsbekämpande myndigheterna. Arbetet försvåras även av det växande inslaget av organiserad brottslighet som ligger bakom.
”Om vi ska lyckas motverka alkoholsmugglingen kommer vi att behöva arbeta med både piska och morot. Riskerna att ägna sig åt alkoholsmuggling måste öka, till exempel genom skärpta straff och mer resurser till de brottsbekämpande myndigheterna. Samtidigt behöver vi flytta alkoholinköpen från de illegala smugglarna till kontrollerade försäljningskanaler som Systembolaget. Det förutsätter sänkt alkoholskatt och en förbättrad tillgänglighet från Systembolaget genom utökad näthandel och förbättrade öppettider”, säger Anna De Geer.
Rapporten kan laddas ner här