Ökad export av jordbruksvaror och livsmedel under 2021

PUBLICERAD: 11 april 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Sveriges export av jordbruksvaror och livsmedel ökade under 2021 jämfört med året innan. Kaffe hör till de produktgrupper som ökade mest i exportvärde.

Handelsunderskottet för jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) uppgick till 54 miljarder kronor 2021 vilket är en minskning med 1,1 miljarder kronor eller 2 procent jämfört med 2020.

Både exporten och importen av jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) ökade under 2021 jämfört med 2020 – exporten med 8 procent och importen med 3 procent. När det gäller exporten är det främst värdet av diverse livsmedel (till exempel soppor, matfett, färdigmat och halvfabrikat), oljor och fetter, drycker, mjölk och mejeriprodukter, kaffe samt djurfoder som har ökat.

Produktgrupper som ökade mest i importvärde var oljor och fetter, kött, djurfoder, oljeväxtfrön och oljehaltiga nötter samt diverse livsmedel, medan importen av frukt och grönsaker minskade mest

De viktigaste exportmarknaderna 2021 för jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) var Norge, Danmark och Finland som står för 47 procent av det totala värdet av den svenska exporten.

Exporten till:

  • Norge ökade med 1,2 miljarder kronor eller 10 procent främst beroende på ökningar för tobak och tobaksvaror, kaffe, djurfoder, socker samt mjölk och mejeriprodukter
  • Danmark ökade med 175 miljoner kronor eller 2 procent främst beroende på ökningar för diverse livsmedel, djurfoder, tobak och tobaksvaror samt drycker
  • Finland ökade med 0,5 miljarder kronor eller 8 procent främst beroende på ökningar för djurfoder, kaffe, spannmål samt mjölk och mejeriprodukter

Mer information finns i Jordbruksverkets årssammanställning som kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)