Nu lanseras Sveriges första ekologiska kvarnkarta

PUBLICERAD: 29 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Warbro kvarn|

I Sverige finns en mångfald av ekologiskt mjöl och andra spannmålsprodukter, men de hittar inte alltid ut till landets butikshyllor. Hittills har det inte heller funnits någon sammanställning av alla ekologiska kvarnar. Därför lanserar Organic Sweden Sveriges första ekologiska kvarnkarta.

Organic Sweden, branschorganisationen för alla aktörer inom ekologisk mat och dryck, lanserar Sveriges första ekologiska kvarnkarta. Syftet med satsningen är att lyfta mångfalden av producenter inom spannmål och att hjälpa inköpare – restauranger, hotell, bagerier, konditorer och butiker – att hitta deras hantverksmässiga produkter.

”Tack vare ekologiska kvarnkartan kan vi få fler bagare, konditorer och kaféägare att upptäcka den stora rikedom av kulturspannmål som vårt land har att erbjuda,” säger Maud Brinckmann på Warbro Kvarn.

De flesta kvarnarna på den ekologiska kvarnkartan ligger i Västra Götaland, Skåne, Halland och Mälardalen där en stor del av Sveriges spannmål odlas. Av de totalt 33 företagen på kartan är fem anslutna till Eko-Portalen, en digital plattform som kopplar ihop ekologiska producenter med inköpare: Saltå Kvarn i Järna, Warbro Kvarn i Sörmland, Bager’s i Skåne, Berte Qvarn i Halland och Stora Hällsta i Västmanland. Tillsammans erbjuder de produkter, som stenmalet mjöl av kultursorterna enkorn, emmer och ölandsvete samt flingor, gryn och kross för matbröd, sallader och gröt.

”Genom att lyfta Sveriges ekologiska kvarnar stöttar vi i förlängningen en matproduktion som hjälper oss att möta vår tids stora utmaningar – förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna”, säger Charlotte Bladh André, VD på Organic Sweden.

Sveriges ekologiska kvarnkarta är fri att ladda ner och sprida vidare.

Kartan kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado