I Sverige finns en mångfald av ekologiskt mjöl och andra spannmålsprodukter, men de hittar inte alltid ut till landets butikshyllor. Hittills har det inte heller funnits någon sammanställning av alla ekologiska kvarnar. Därför lanserar Organic Sweden Sveriges första ekologiska kvarnkarta.
Organic Sweden, branschorganisationen för alla aktörer inom ekologisk mat och dryck, lanserar Sveriges första ekologiska kvarnkarta. Syftet med satsningen är att lyfta mångfalden av producenter inom spannmål och att hjälpa inköpare – restauranger, hotell, bagerier, konditorer och butiker – att hitta deras hantverksmässiga produkter.
”Tack vare ekologiska kvarnkartan kan vi få fler bagare, konditorer och kaféägare att upptäcka den stora rikedom av kulturspannmål som vårt land har att erbjuda,” säger Maud Brinckmann på Warbro Kvarn.
De flesta kvarnarna på den ekologiska kvarnkartan ligger i Västra Götaland, Skåne, Halland och Mälardalen där en stor del av Sveriges spannmål odlas. Av de totalt 33 företagen på kartan är fem anslutna till Eko-Portalen, en digital plattform som kopplar ihop ekologiska producenter med inköpare: Saltå Kvarn i Järna, Warbro Kvarn i Sörmland, Bager’s i Skåne, Berte Qvarn i Halland och Stora Hällsta i Västmanland. Tillsammans erbjuder de produkter, som stenmalet mjöl av kultursorterna enkorn, emmer och ölandsvete samt flingor, gryn och kross för matbröd, sallader och gröt.
”Genom att lyfta Sveriges ekologiska kvarnar stöttar vi i förlängningen en matproduktion som hjälper oss att möta vår tids stora utmaningar – förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna”, säger Charlotte Bladh André, VD på Organic Sweden.
Sveriges ekologiska kvarnkarta är fri att ladda ner och sprida vidare.
Kartan kan laddas ner här