Tareq Taylors Maten é klar klimatberäknar färdigrätter

PUBLICERAD: 16 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Maten é klar, ett nytt sortiment av färska färdigrätter utvecklade av kocken Tareq Taylor, har startat ett samarbete med Klimato för att beräkna rätternas CO2e-avtryck.

Maten é klar startades 2018 av kocken Tareq Taylor och omfattar i dagsläget åtta färska färdigrätter. Konceptet är mat lagad från grunden av färska råvaror, som till största delen är svenska, utan konserveringsmedel och artificiella tillsatser.

Nu inleder färdigmatsföretaget ett samarbete med Klimato för att beräkna rätternas klimatavtryck.

”Vi är väldigt stolta över att vi nu kan visa att vi ligger väldigt nära WWF:s riktlinjer för hur vi bör äta för att nå FN:s hållbarhetsmål på 0,5 kg CO2e. Vårt genomsnitt ligger på 0,6 kg CO2e per måltid. För Maten é klar är det otroligt viktigt att det vi äter både är bra för din kropp och för vår planet”, säger Tareq Taylor.

”Vi har kommit en bra bit på vägen i våra ambitioner och med Klimatos plattform kan vi på ett säkert och enkelt sätt nå hela vägen fram.”

Klimato startades 2017 med målet att göra det enkelt för alla att äta mer klimatsmart och bidra till mer informerade matval genom klimatberäkningar och klimatmärkningar

”Vi är otroligt glada över vårt samarbete med Maten é klar! Det är det första färdigrättskonceptet som mäter sin klimatpåverkan med Klimato och det är därför extra kul att följa deras engagemang och beslutsamhet att minska klimatavtrycket på varje rätt, utan att tumma på smaken. Härligt att se att deras passion och omtanke inte bara rör råvaror och matglädje, utan även vår planet, säger Anton Unger, VD på Klimato.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado