Tareq Taylors Maten é klar klimatberäknar färdigrätter

PUBLICERAD: 16 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Maten é klar, ett nytt sortiment av färska färdigrätter utvecklade av kocken Tareq Taylor, har startat ett samarbete med Klimato för att beräkna rätternas CO2e-avtryck.

Maten é klar startades 2018 av kocken Tareq Taylor och omfattar i dagsläget åtta färska färdigrätter. Konceptet är mat lagad från grunden av färska råvaror, som till största delen är svenska, utan konserveringsmedel och artificiella tillsatser.

Nu inleder färdigmatsföretaget ett samarbete med Klimato för att beräkna rätternas klimatavtryck.

”Vi är väldigt stolta över att vi nu kan visa att vi ligger väldigt nära WWF:s riktlinjer för hur vi bör äta för att nå FN:s hållbarhetsmål på 0,5 kg CO2e. Vårt genomsnitt ligger på 0,6 kg CO2e per måltid. För Maten é klar är det otroligt viktigt att det vi äter både är bra för din kropp och för vår planet”, säger Tareq Taylor.

”Vi har kommit en bra bit på vägen i våra ambitioner och med Klimatos plattform kan vi på ett säkert och enkelt sätt nå hela vägen fram.”

Klimato startades 2017 med målet att göra det enkelt för alla att äta mer klimatsmart och bidra till mer informerade matval genom klimatberäkningar och klimatmärkningar

”Vi är otroligt glada över vårt samarbete med Maten é klar! Det är det första färdigrättskonceptet som mäter sin klimatpåverkan med Klimato och det är därför extra kul att följa deras engagemang och beslutsamhet att minska klimatavtrycket på varje rätt, utan att tumma på smaken. Härligt att se att deras passion och omtanke inte bara rör råvaror och matglädje, utan även vår planet, säger Anton Unger, VD på Klimato.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header
Packnews nr 5 – gratisläsning om Scanpack

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2
Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx
Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar