Willys tar nya grepp för att rädda bröd från soptunnan

PUBLICERAD: 3 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Bröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen och även i matbutikerna. Genom att sälja ut och prissänka bröd med kort datum räddade Willys 100 ton bröd från soptunnan under 2021. Nu gör kedjan en ny offensiv för att minska mängden bröd som slängs genom att få fler kunder att upptäcka de svinnsmarta klippen i brödavdelningen.

Ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan. En studie visar att brödsvinnet uppgår till 80 000 ton per år, vilket motsvarar 260 000 brödskivor i timmen eller 219 ton per dag. Genom att sälja ut dagsfärskt bröd på kvällen och prissänka bröd med kort datum minskade Willys sitt brödsvinn under 2021med över 100 ton.

Nu lanserar Willys ett nytt koncept för utförsäljning av bröd som bakas i butiken. Med ny inredning, gröna påsar och tydliga prissänkningsetiketter lyfts det butiksbakade brödet ut från den vanliga brödavdelningen och exponeras i tydliga, svinnsmarta hyllor. I testbutikerna har konceptet fallit väl ut och svinnet har minskat med i genomsnitt 20 procent. När konceptet nu rullas ut till alla Willys butiker finns det potential att minska svinnet med ytterligare cirka 140 ton under 2022.

Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt hade försökt minska sitt matsvinn. En motsvarande undersökning i januari 2021 visade att andelen hade ökat till 88 procent.

”Att så många köper det prissänkta brödet visar att matsvinn är en fråga som engagerar. Det är många som kan tänka sig att vara med och ta tillvara på mat som annars riskerar att slängas”, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado