Drygt 2 miljarder ska stärka Sveriges blå näringar

PUBLICERAD: 23 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Natalie Greppi

Sveriges förslag för havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027 omfattar cirka 2,15 miljarder kronor och ska främja ett hållbart fiske och vattenbruk. Förslaget skickas nu till EU-kommissionen för godkännande.

Mer fokuserade stöd, en särskild satsning för att påskynda utvecklingen av vattenbruket och fokus på det småskaliga kustnära fisket, och miljön – det är några huvuddrag i förslaget till havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Målsättningen är att det nya programmet ska stärka de blå näringarna i Sverige, bidra till renare sjöar och hav samt öka utbudet av hållbart svenskproducerad sjömat till konsumenterna. Det innebär hållbarhet inom alla typer av fisken och vattenbruk, i hela kedjan i den diversifierade branschen.

”Regeringen vill med två miljarder kronor stärka förutsättningarna för de blå näringarna för att skapa mer hållbar mat från våra sjöar och hav. Med den gröna omställningen i fokus skapar vi mer hållbar mat till våra tallrikar – helt i linje med Sveriges livsmedelsstrategi”, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg i ett pressmeddelande från regeringen.

Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet ligger till grund för hur Sveriges tilldelning av medel från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF) ska användas. Fonden är det viktigaste finansiella verktyget för genomförandet av EU:s gemensamma fiskeripolitik och förväntas bidra till de horisontella EU-prioriteringarna gällande grön och digital omställning samt resiliens. Totalt omfattar havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021–2027 drygt 2 miljarder kronor, där cirka hälften utgör medel från EHFVF och hälften utgör nationella medel för medfinansiering.

”Vi är glada att regeringen nu har fattat beslut om förslaget till havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Det är ett mer fokuserat program än tidigare, med flera miljöförbättrande åtgärder och tydliga satsningar på vattenbruk och småskaligt fiske i linje med den svenska livsmedelsstrategin”, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket.

När Sveriges förslag till havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram har godkänts av EU-kommissionen kommer regeringen att fatta beslut både om en nationell förordning för genomförandet av programmet och om inrättande av en övervakningskommitté för programmet. Avsikten är att programmet ska kunna starta under hösten 2022.

Fram till den 30 april går det att söka stöd från havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020, där det finns pengar kvar.

Mer information om havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027 finns här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

43 procent mindre socker i Carlsbergs läsk

75 procent av all läsk som Carlsberg Sverige säljer idag är fri från tillsatt socker.
ZINGO

Han är Ica Sveriges nya marknadschef

Fredrik Kullberg tillträder som marknadschef på Ica Sverige den 1 mars.
Annika SvedbergAnnika Svedberg - Retuschera bort utväxt hår

Fairtrade skärper kraven på avskogningsfritt kaffe

De nya kriterierna för Fairtrade-certifierat kaffe är striktare än EU:s avskogningsförordning.
KAFFE_Costa-Rica_kaffebonor-i-hander_Fotograf-Eyder-Montano_ID-20787-1024x683

CEJN lanserar blåspistol i detekterbar plast

208 Detect blåspistol är den första metall- och röntgendetekterbara blåspistolen i plast på den globala marknaden.
metal-xray-detectable3