Fula fiskar i Willys nya svinnsmarta produktserie

PUBLICERAD: 21 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Ett äpple med en brun fläck, en fiskpinne med kantstött panering, en lite ojämn skiva smörgåspålägg – varje år ratas tonvis av mat för att den inte är utseendemässigt perfekt. Nu lanserar Willys, i samarbete med Garant, en svinnsmart produktserie, där Fula fiskar, Maxad lax och Skeva skivor är de första produkterna.

Under 2020 inledde Willys och varumärket Garant ett samarbete för att hitta nya, innovativa sätt att minska matsvinnet. Resultatet blev en ny svinnsmart produktserie som lanseras vecka 8.

I produktionen av Garants sprödbakade torsk sorteras en liten del ut, till exempel på grund av att paneringen skavts av eller en bit har blivit ojämn. De ojämna fiskbitarna lanseras nu under namnet Fula fiskar till ett pris som ligger drygt 30 procent lägre än originalprodukten.

Förutom Fula fiskar finns också två andra svinnsmarta produkter i Willys sortiment: Skeva skivor och Maxad lax. Skeva skivor är spillbitar från produktionen av Garants skivade smörgåspålägg och Maxad lax är spillbitar av skivad rökt och gravad lax.

”Vi arbetar ständigt för att försöka hitta nya kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn. Det finns en genuin vilja hos många att göra en konkret insats för att minska svinnet. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det är win-win. Det gäller också med vår nya svinnsmarta produktserie”, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Matsvinn har seglat upp som en allt viktigare hållbarhetsfråga. I en Sifo-undersökning från 2015 svarade 63 procent att de aktivt försökte minska sitt matsvinn. Sex år senare hade den siffran ökat till 88 procent. De senaste åren har synen på att konsumera mat som närmar sig eller har passerat bäst före-datum ändrats och allt fler är öppna för att även köpa varor som inte är ”perfekta”.

Tanken på att göra någonting med spill och ojämna bitar är inte ny. Ett klassiskt exempel är dammsugare/punchrulle, som görs av kakrester. Ett annat är Bostongurka, som kom till för att Herbert Felix ville hitta ett sätt att ta vara på rester från gurkproduktionen.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado