Åbro bygger Sveriges största industrianslutna solpark

PUBLICERAD: 17 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2022 kommer Åbro att bygga Sveriges största solpark kopplad till enbart en industri. Solparken på 10 hektar kommer att ligga i direkt anslutning till bryggeriet och möjliggöra att Åbro blir helt självförsörjande på solel.

Sedan 2018 har Åbro haft en takplacerad solenergianläggning på 3500 kvm som när den uppfördes räknades som Sveriges största takmonterade solcellsanläggning på 570 kWp. Under 2022 kommer Åbro att uppföra Sveriges största industrianslutna solpark i direkt anslutning till bryggeriet i Vimmerby. Just solenergi passar Åbro extra bra eftersom det är under sommarmånaderna det produceras som mest och därför är högst elförbrukning under den tidsperioden.

”Hållbarhetsarbetet finns med oss i allt vi gör på Åbro Bryggeri. Att investera i en solcellspark som möjliggör att vi kommer bli helt självförsörjande på solel och samtidigt minskar vårat klimatavtryck ytterligare är ett naturligt steg för oss i det arbetet”, säger Henrik Dunge, VD på Åbro Bryggeri.

Solparken kommer att omfatta en yta om cirka 100 000 kvadratmeter, vilket motsvarar drygt 14 fullstora fotbollsplaner, och kommer att leverera över 8 000 000 kWh till Åbros produktion. Solenergin från solenergianläggningen på bryggeriets tak och solparken kommer med råge att täcka bryggeriets årliga energibehov och Åbro kommer därför i slutet av 2022 vara självförsörjande.

Solparken kommer att uppföras av det rikstäckande solenergibolaget Soltech Energy Solutions, som även har uppfört den takplacerade solenergianläggningen som bryggeriet har sedan tidigare.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58