I takt med den ökade efterfrågan på ett växtbaserat matutbud väljer Scandic nu att slopa nötkött från samtliga lunch- och konferensbufféer samt hotellens minishop. Beslutet innefattar alla Scandics 86 hotell i Sverige och implementerades under januari 2022.
I och med beslutet uppges Scandic sänka sitt inköp av nötkött med 177 ton per år, eller 1 100 000 portioner nötkött, vilket beräknas motsvara 5486 ton CO2e-utsläpp.
”Att vi slopar nötkött i stora delar av vårt materbjudande visar att vi menar allvar med att skapa ett mer hållbart materbjudande för alla våra gäster”, säger Thomas Fankl, ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige.
”Nötkött har en hög klimatpåverkan och därför har vi under januari genomfört flertalet stora förändringar i vårt materbjudande. Allra störst är att vi slopar nötkött på våra luncher. Scandic går i bräschen inom den svenska hotellindustrin för att öka andelen växtbaserade råvaror och maträtter så för oss är detta ett naturligt steg mot vår ambition att 60 procent av varje kilo mat på Scandics svenska hotell vara växtbaserat redan 2023.”
Scandic ser även över möjligheten att hitta ett mer klimatvänligt alternativ till hotellfrukostens köttbulle. Bolaget har och kommer även att ytterligare öka andelen växtbaserade rätter och råvaror på sina restaurangmenyer, eftersom konferenskunder och företag ställer högre krav på hållbar mat.
”För oss är det viktigt att vi tänker hållbarhet i hela processen. Eftersom vi helt slopar nötkött på våra lunch- och konferensbufféer, minishop och utökar det växtbaserade utbudet på middagsmenyn, lämnar vi nu valet upp till våra gäster att välja en mer hållbar maträtt. Detta är ett steg i rätt riktning och jag lämnar inga dörrar stängda för att vi helt kommer att sluta servera nötkött framgent”, säger Thomas Fankl.
Idag kommer 55 procent av varje kilo mat som serveras på Scandic från växtriket och fram till 2023 ska 60 procent vara växtbaserat. Nötköttet kommer till viss del att ersättas med mer hållbara livsmedel, som MSC-märkt fisk, svenskt fläskkött och växtbaserade råvaror.