Kockduellen ska säkra framtiden för restaurangbranschen

PUBLICERAD: 15 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Johan Holster, kulinarisk kreatör på Orkla FoodSolutions, visar årets huvudråvara – Anamma Formbar Vegofärs Ärta. Foto från Visitas YouTube-kanal

Restaurangbranschen står inför stora utmaningar med kompetensbrist. Samtidigt fortsätter ansökningarna till Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på landets skolor att minska. Nu hoppas Visita att Kockduellen ska vända trenden.

För sjätte året i rad arrangerar Visita tävlingen Kockduellen med syftet att locka högstadieelever till besöksnäringen. I år är tävlingen viktigare än någonsin då pandemin bidragit till ett stort kompetensbortfall.

”Innan pandemin hade näringen en fantastisk tillväxtkurva, det byggdes mycket hotell, fler restauranger öppnade och Sverige har sålts in på ett helt annat sätt. För att kunna möta gästernas förväntningar så krävs kompetens, säger Maria Ek, event- och kommunikationsstrateg på Visita, som ansvarar för att arrangera Kockduellen.

Tävlingen började som ett lokalt initiativ av Faluns kommun för att locka elever till kockutbildningen och erbjuds idag landets alla skolor som en del av undervisningen i hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. I år tävlar 6 000 elever från Piteå i norr till Ystad i söder, det kommer hållas 35 stadstävlingar och en final i Stockholm.

”Intresset har exploderat. Vi har gått från 2000 till 6000 tävlande elever och det ger oss möjlighet att tidigt skapa nyfikenhet och väcka intresset hos de som ska välja till gymnasiet”, menar Maria Ek.

Tävlingen sponsras för fjärde året i rad av Orkla FoodSolutions som står bakom årets huvudråvara vid landets stadsfinaler, Anamma Formbar Vegofärs Ärta. Orkla FoodSolutions kulinariska kreatör, Johan Holster, sitter även med i juryn, vilket är ett sätt för företaget att nå ut till unga.

”För oss på Orkla FoodSolutions är det viktigt att bidra till en levande framtid för restaurangbranschen och då är våra unga superviktiga. Genom att vi som livsmedelsföretag deltar visar vi också att det finns många fler möjligheter inom yrket och att du exempelvis också kan jobba med produktutveckling”, säger Ann Rebenstam, Activation Team Manager på Orkla FoodSolutions.

Fakta Kockduellen

  • Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Kockduellen är en tävling som samlar högstadieelever, hem- och konsumentkunskapslärare och gymnasieskolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • I stadsfinalen har kocklag om två personer 50 minuter på sig att laga en huvudrätt som serveras för en jury som bedömer kreativ höjd, utförande och smak men också hållbarhetstänk och samarbete.
  • Stadsfinalerna äger rum mellan 7 januari – 4 mars. Riksfinalen hålls den 31 mars på Restaurangakademien i Stockholm.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.