Kockduellen ska säkra framtiden för restaurangbranschen

PUBLICERAD: 15 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Johan Holster, kulinarisk kreatör på Orkla FoodSolutions, visar årets huvudråvara – Anamma Formbar Vegofärs Ärta. Foto från Visitas YouTube-kanal

Restaurangbranschen står inför stora utmaningar med kompetensbrist. Samtidigt fortsätter ansökningarna till Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på landets skolor att minska. Nu hoppas Visita att Kockduellen ska vända trenden.

För sjätte året i rad arrangerar Visita tävlingen Kockduellen med syftet att locka högstadieelever till besöksnäringen. I år är tävlingen viktigare än någonsin då pandemin bidragit till ett stort kompetensbortfall.

”Innan pandemin hade näringen en fantastisk tillväxtkurva, det byggdes mycket hotell, fler restauranger öppnade och Sverige har sålts in på ett helt annat sätt. För att kunna möta gästernas förväntningar så krävs kompetens, säger Maria Ek, event- och kommunikationsstrateg på Visita, som ansvarar för att arrangera Kockduellen.

Tävlingen började som ett lokalt initiativ av Faluns kommun för att locka elever till kockutbildningen och erbjuds idag landets alla skolor som en del av undervisningen i hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. I år tävlar 6 000 elever från Piteå i norr till Ystad i söder, det kommer hållas 35 stadstävlingar och en final i Stockholm.

”Intresset har exploderat. Vi har gått från 2000 till 6000 tävlande elever och det ger oss möjlighet att tidigt skapa nyfikenhet och väcka intresset hos de som ska välja till gymnasiet”, menar Maria Ek.

Tävlingen sponsras för fjärde året i rad av Orkla FoodSolutions som står bakom årets huvudråvara vid landets stadsfinaler, Anamma Formbar Vegofärs Ärta. Orkla FoodSolutions kulinariska kreatör, Johan Holster, sitter även med i juryn, vilket är ett sätt för företaget att nå ut till unga.

”För oss på Orkla FoodSolutions är det viktigt att bidra till en levande framtid för restaurangbranschen och då är våra unga superviktiga. Genom att vi som livsmedelsföretag deltar visar vi också att det finns många fler möjligheter inom yrket och att du exempelvis också kan jobba med produktutveckling”, säger Ann Rebenstam, Activation Team Manager på Orkla FoodSolutions.

Fakta Kockduellen

  • Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Kockduellen är en tävling som samlar högstadieelever, hem- och konsumentkunskapslärare och gymnasieskolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet
  • I stadsfinalen har kocklag om två personer 50 minuter på sig att laga en huvudrätt som serveras för en jury som bedömer kreativ höjd, utförande och smak men också hållbarhetstänk och samarbete.
  • Stadsfinalerna äger rum mellan 7 januari – 4 mars. Riksfinalen hålls den 31 mars på Restaurangakademien i Stockholm.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2