Kan rester från Löfbergs kafferosteri användas för att tillverka näringsrik trädgårdsjord? Det ska ett pilotförsök hos Econova på Hammarö utanför Karlstad ge svar på. Faller testet väl ut kan kafferesterna ersätta fossil torv vilket skulle minska utsläppen av växthusgaser.
I det gemensamma testet används drygt 9 ton kafferester från Löfbergs, avfall som i vanliga fall går till förbränning och återvinns som energi.
”Nu blandas och komposteras kafferesterna i stället tillsammans med naturgödsel och restmaterial från skogen. Resultatet är en näringsrik jordråvara som bland annat ska kunna användas som trädgårdsjord över hela landet”, säger Anders Bergqvist, chef för hållbar utveckling och strategi på Econova..
Econovas målsättning är att inom 15 år kunna tillverka jord av 100 procent cirkulära råvaror och komposterade kafferester är en av flera återvunna råvaror som testas eller används.
För Löfbergs är samarbetet med Econova ett led i den cirkulära omställningen där målet är att generera noll avfall. Löfbergs har kommit en bra bit på väg, idag kasseras bara 0,5 procent av det producerade kaffet.
”Kaffejorden har potential att minska vårt svinn ytterligare. Samtidigt är det en lösning vi gärna ser att andra rosterier också använder eftersom hela kaffebranschen har behov av en cirkulär omställning”, säger Annika Djurberg, kommersiell projektledare på Löfbergs.
”Att använda kaffesump för att ge extra näring åt växter är en beprövad metod. Det fick oss att fundera på om kaffebönor som av olika anledningar hamnar utanför våra ordinarie flöden kan användas i samma syfte. När vi tog kontakt med Econova nappade dom på en gång.”