Idag invigs Sveriges första proteinfabrik i Bjuv av landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Bakom satsningen står GroPro, ett systerföretag till Foodhills som tog över i Bjuv efter Findus nedläggning.
Fabriken utvinner proteiner ur svenska gröna ärtor från Foodhills odlingar i Skåne och södra Halland men också från andra svenskodlade baljväxter. Resultatet blir ett helsvenskt proteinkoncentrat som kan ersätta kött och importerad soja i livsmedel.
”Vi kommer att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett helsvenskt och mycket miljövänligt alternativ till importerad soja och animaliska proteiner”, säger företagets VD Bengt Persson.
Proteinerna utvinns med en unik processteknik helt utan kemikalier som bara drar en femtedel av energin i konventionella anläggningar, vilket uppges göra anläggningen till den sannolikt mest miljövänliga proteinfabriken i sitt slag.
”Vi krossar inte ärtorna utan separerar skal, stärkelse och proteiner genom att utsätta ärtorna för olika tryckpulser och vibrationer, så att ärtans olika komponenter faller isär längs inbyggda, naturliga strukturer. De kemiska huvudkomponenterna, protein och stärkelse kan därefter åtskiljas med en vindsikt”, berättar Bengt Persson.
Resultatet blir ett proteinmjöl med omkring 50 procents proteinhalt, vilket är mer än dubbelt så mycket som ärtans naturliga proteinhalt på omkring 21 procent.
Genom samarbetet med Foodhills har Gro Pro i praktiken fri tillgång till gröna ärtor av hög kvalitet. De korta transporterna ger ytterligare en klimatfördel.
Årsproduktionen av proteinkoncentrat beräknas bli 4 miljoner kilo inom 4 år. Kunderna står redan på kö. Den totala investeringen är omkring 50 miljoner kronor. Anläggningen har byggts av GroPro. Huvudägare är Backahill som också äger Foodhills.