Nu invigs Sveriges första proteinfabrik i Bjuv

PUBLICERAD: 19 januari 2022
UPPDATERAD: 21 februari

GroPros VD Bengt Persson i proteinfabriken Foto: CalleMange Johansson

Idag invigs Sveriges första proteinfabrik i Bjuv av landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Bakom satsningen står GroPro, ett systerföretag till Foodhills som tog över i Bjuv efter Findus nedläggning.

Fabriken utvinner proteiner ur svenska gröna ärtor från Foodhills odlingar i Skåne och södra Halland men också från andra svenskodlade baljväxter. Resultatet blir ett helsvenskt proteinkoncentrat som kan ersätta kött och importerad soja i livsmedel.

”Vi kommer att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett helsvenskt och mycket miljövänligt alternativ till importerad soja och animaliska proteiner”, säger företagets VD Bengt Persson.

Proteinerna utvinns med en unik processteknik helt utan kemikalier som bara drar en femtedel av energin i konventionella anläggningar, vilket uppges göra anläggningen till den sannolikt mest miljövänliga proteinfabriken i sitt slag.

”Vi krossar inte ärtorna utan separerar skal, stärkelse och proteiner genom att utsätta ärtorna för olika tryckpulser och vibrationer, så att ärtans olika komponenter faller isär längs inbyggda, naturliga strukturer. De kemiska huvudkomponenterna, protein och stärkelse kan därefter åtskiljas med en vindsikt”, berättar Bengt Persson.

Resultatet blir ett proteinmjöl med omkring 50 procents proteinhalt, vilket är mer än dubbelt så mycket som ärtans naturliga proteinhalt på omkring 21 procent.

Genom samarbetet med Foodhills har Gro Pro i praktiken fri tillgång till gröna ärtor av hög kvalitet. De korta transporterna ger ytterligare en klimatfördel.

Årsproduktionen av proteinkoncentrat beräknas bli 4 miljoner kilo inom 4 år. Kunderna står redan på kö. Den totala investeringen är omkring 50 miljoner kronor. Anläggningen har byggts av GroPro. Huvudägare är Backahill som också äger Foodhills.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Blossa släpper glögg-ölen Glögg Sour

Blossa och Pang Pang Brewery presenterar nyheten Glögg Sour – en suröl med smak av hallon och en hint av Blossas traditionella glöggkryddor.
Pang Pang Blossa-1

Axfood i nytt samarbete för minskat matsvinn

Axfood inleder ett rikstäckande samarbete med Svenska matbanksnätverket, som matchar lokala butiker med matbanker.
Fotograf- Elin Andersson

Arla i Kalmar ska både spara miljö och miljoner

När Arlas mejeri i Kalmar blir fossilfritt beräknas både energikostnaden och koldioxidutsläppen minska.
f118e0b1-032f-483e-8e59-bffb0fde6297-w_960

Fazer presenterar nya julgodisvarianter

Fazer lanserar en mixad chokladkaka av vit- och mjölkchoklad. En annan julnyhet är en påse med Dumles tre julsmaker.
fazer jul