Musselfeed tar in nytt kapital och skalar upp produktionen

PUBLICERAD: 16 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

|Jessica Vacklid, VD i Musselfeed|Håkan Johansson, styrelseordförande i Musselfeed

Food tech-företaget Musselfeed tar in drygt 7 miljoner kronor i kapitaltillskott för att finansiera expansionen, som är ett första steg mot målet att bli världsledande leverantör av miljösmarta råvaror från blåmusslor.

Musselfeed tar hand om musslor som kasseras av industrin och förädlar musselköttet till ett näringsrikt mjöl och pulver med en patentsökt metod. Företages produkter kan användas som protein- eller näringstillsats i foder, som proteinråvara i livsmedel och smaksättare i matlagning.

”Musselfeed ligger mitt i trenden med intresset kring hållbara proteiner, de blå näringarna och cirkulära kretslopp. Med nytt kapital och förstärkning av en professionell styrelse kommer vår verksamhet och kapacitet att kunna öka starkt de närmaste åren”, säger Jessica Vacklid, VD i Musselfeed.

Kapitaltillskottet ska användas till att utöka produktionskapaciteten, etablera en kontinuerlig tillverkning och utöka teamet. Drygt 5,5 miljoner är riskkapital från privata investerare, bland andra First Gate Invest och tidiga investerare i Ljusgårda, SaveLend och Budbee. 1,5 miljoner är lån från Almi Företagspartner. Målet är att ha en kapacitet att producera 100 ton produkt, stegvis inom 4 år.

Näringslivsveteranen Håkan Johansson är ny styrelseordförande i Musselfeed. Han har lång erfarenhet av bolagsutveckling och företagsbyggande och har verkat som entreprenör, VD och ekonomichef i många år.

”Jag ser en otrolig potential i Musselfeeds innovation och starka team. Musselfeed är för mig när det bästa från Västkusten kommer in i köket. Att det sker på ett hållbart sätt gör smaken bara bättre, vilket många fler nu kommer att få prova”, säger Håkan Johansson.

Musselfeed grundades 2013 av Odd Lindahl, docent vid Göteborgs universitet, som sedan 90-talet har forskat om hur musselodlingar kan fungera som miljöåtgärd för friskare hav. En pilotanläggning etablerades i Ellös på Orust och forskningsresultaten resulterade i en patentsökt teknik och produkter. I slutet av 2020 rekryterades Jessica Vacklid till ny VD, företaget lämnade utvecklingsfasen och tog steget till kommersiell marknadsfas. Under 2021 slås produktions- och försäljningsrekord och en uppskalning av produktionskapaciteten påbörjas.

Musslor bidrar till att minska övergödningen i haven genom att äta växtplankton, som tar upp näring i form av kväve och fosfor. Musslor innehåller mycket protein, fettsyrorna omega-3 och omega-6, samt viktiga mineraler och räknas därför som en bra proteinkälla från havet med hög näringstäthet.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx