Musselfeed tar in nytt kapital och skalar upp produktionen

PUBLICERAD: 16 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

|Jessica Vacklid, VD i Musselfeed|Håkan Johansson, styrelseordförande i Musselfeed

Food tech-företaget Musselfeed tar in drygt 7 miljoner kronor i kapitaltillskott för att finansiera expansionen, som är ett första steg mot målet att bli världsledande leverantör av miljösmarta råvaror från blåmusslor.

Musselfeed tar hand om musslor som kasseras av industrin och förädlar musselköttet till ett näringsrikt mjöl och pulver med en patentsökt metod. Företages produkter kan användas som protein- eller näringstillsats i foder, som proteinråvara i livsmedel och smaksättare i matlagning.

”Musselfeed ligger mitt i trenden med intresset kring hållbara proteiner, de blå näringarna och cirkulära kretslopp. Med nytt kapital och förstärkning av en professionell styrelse kommer vår verksamhet och kapacitet att kunna öka starkt de närmaste åren”, säger Jessica Vacklid, VD i Musselfeed.

Kapitaltillskottet ska användas till att utöka produktionskapaciteten, etablera en kontinuerlig tillverkning och utöka teamet. Drygt 5,5 miljoner är riskkapital från privata investerare, bland andra First Gate Invest och tidiga investerare i Ljusgårda, SaveLend och Budbee. 1,5 miljoner är lån från Almi Företagspartner. Målet är att ha en kapacitet att producera 100 ton produkt, stegvis inom 4 år.

Näringslivsveteranen Håkan Johansson är ny styrelseordförande i Musselfeed. Han har lång erfarenhet av bolagsutveckling och företagsbyggande och har verkat som entreprenör, VD och ekonomichef i många år.

”Jag ser en otrolig potential i Musselfeeds innovation och starka team. Musselfeed är för mig när det bästa från Västkusten kommer in i köket. Att det sker på ett hållbart sätt gör smaken bara bättre, vilket många fler nu kommer att få prova”, säger Håkan Johansson.

Musselfeed grundades 2013 av Odd Lindahl, docent vid Göteborgs universitet, som sedan 90-talet har forskat om hur musselodlingar kan fungera som miljöåtgärd för friskare hav. En pilotanläggning etablerades i Ellös på Orust och forskningsresultaten resulterade i en patentsökt teknik och produkter. I slutet av 2020 rekryterades Jessica Vacklid till ny VD, företaget lämnade utvecklingsfasen och tog steget till kommersiell marknadsfas. Under 2021 slås produktions- och försäljningsrekord och en uppskalning av produktionskapaciteten påbörjas.

Musslor bidrar till att minska övergödningen i haven genom att äta växtplankton, som tar upp näring i form av kväve och fosfor. Musslor innehåller mycket protein, fettsyrorna omega-3 och omega-6, samt viktiga mineraler och räknas därför som en bra proteinkälla från havet med hög näringstäthet.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58