Musselfeed tar in nytt kapital och skalar upp produktionen

PUBLICERAD: 16 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

|Jessica Vacklid, VD i Musselfeed|Håkan Johansson, styrelseordförande i Musselfeed

Food tech-företaget Musselfeed tar in drygt 7 miljoner kronor i kapitaltillskott för att finansiera expansionen, som är ett första steg mot målet att bli världsledande leverantör av miljösmarta råvaror från blåmusslor.

Musselfeed tar hand om musslor som kasseras av industrin och förädlar musselköttet till ett näringsrikt mjöl och pulver med en patentsökt metod. Företages produkter kan användas som protein- eller näringstillsats i foder, som proteinråvara i livsmedel och smaksättare i matlagning.

”Musselfeed ligger mitt i trenden med intresset kring hållbara proteiner, de blå näringarna och cirkulära kretslopp. Med nytt kapital och förstärkning av en professionell styrelse kommer vår verksamhet och kapacitet att kunna öka starkt de närmaste åren”, säger Jessica Vacklid, VD i Musselfeed.

Kapitaltillskottet ska användas till att utöka produktionskapaciteten, etablera en kontinuerlig tillverkning och utöka teamet. Drygt 5,5 miljoner är riskkapital från privata investerare, bland andra First Gate Invest och tidiga investerare i Ljusgårda, SaveLend och Budbee. 1,5 miljoner är lån från Almi Företagspartner. Målet är att ha en kapacitet att producera 100 ton produkt, stegvis inom 4 år.

Näringslivsveteranen Håkan Johansson är ny styrelseordförande i Musselfeed. Han har lång erfarenhet av bolagsutveckling och företagsbyggande och har verkat som entreprenör, VD och ekonomichef i många år.

”Jag ser en otrolig potential i Musselfeeds innovation och starka team. Musselfeed är för mig när det bästa från Västkusten kommer in i köket. Att det sker på ett hållbart sätt gör smaken bara bättre, vilket många fler nu kommer att få prova”, säger Håkan Johansson.

Musselfeed grundades 2013 av Odd Lindahl, docent vid Göteborgs universitet, som sedan 90-talet har forskat om hur musselodlingar kan fungera som miljöåtgärd för friskare hav. En pilotanläggning etablerades i Ellös på Orust och forskningsresultaten resulterade i en patentsökt teknik och produkter. I slutet av 2020 rekryterades Jessica Vacklid till ny VD, företaget lämnade utvecklingsfasen och tog steget till kommersiell marknadsfas. Under 2021 slås produktions- och försäljningsrekord och en uppskalning av produktionskapaciteten påbörjas.

Musslor bidrar till att minska övergödningen i haven genom att äta växtplankton, som tar upp näring i form av kväve och fosfor. Musslor innehåller mycket protein, fettsyrorna omega-3 och omega-6, samt viktiga mineraler och räknas därför som en bra proteinkälla från havet med hög näringstäthet.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052