Halverade utsläpp från skolmaten under klimatveckan

PUBLICERAD: 7 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari


120 000 elever och skolor i 36 kommuner över hela Sverige deltog under oktober i årets klimatvecka som arrangeras av Orkla. Sammanlagt beräknas initiativet ha mer än halverat utsläppen kopplat till skolmat, jämfört med en normal vecka och därmed sparat cirka 500 ton CO2.

Syftet med klimatveckan är att deltagande skolor under en hel vecka ska laga skolluncher inom planetens gränser. Det innebär en klimatbudget på i snitt 2,5 kilo CO₂e för fem dagars skolluncher, i jämförelse med snittet på cirka 9 kilo CO₂e (enligt WWF Matkalkylatorn och One Planet Plate).

”Det riktigt häftiga är när vi börjar leka med tanken att alla veckor skulle vara klimatveckor. Den här veckan har vi visat hur enkelt det är att göra skillnad, vi plockar upp viktiga diskussioner som lever kvar långt längre än bara denna vecka och får bollar i rullning och vi är redan nu igång med planerna för nästa års klimatvecka som vi hoppas kommer locka ännu fler”, säger Sara Westerlin, projektledare för Fast Fusion Climate Week på Orkla Foods Sverige.

Orkla har skapat och utvecklat plattformen för klimatveckan, Fast Fusion Climate Week, som genomfördes under oktober för tredje året i rad. 36 kommuner och fler än 120 000 elever deltog i klimatveckan. Både hälsoaspekten, och inte minst smakupplevelsen, är lika viktiga ingredienser som klimat- och hållbarhetshänsyn.

”Det är häftigt att kunna vara med och visa att det så pass enkelt går att göra en stor förändring. Vi har också ökat vår kunskap kring varför vi behöver göra en omställning i vår kost, både till köken men även i förlängningen till elever, föräldrar, rektorer och pedagoger. Det i sig är en värdefull vinst för vår planet”, säger David Gustavsson, 1:e kock på Aggarpsskolan i Svedala kommun.

Mer information om Fast Fusion Climate Week finns här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ica minskar utsläppen från sina sjötransporter med 80 procent

Ica Sverige har slutit avtal om transport av cirka 1 800 containrar årligen genom Maersks sjötransportlösning ”ECO Delivery Ocean”.
emma lindström

Felix lanserar hybridköttbulle med ärta och nötfärs

I Fellix nya hybridköttbulle har hälften av nötköttet ersatts med ärtprotein.
artikel-felix-notkottbulle-arta-potatis-brunsas-1600x1000

Paulig investerar i Tex Mex- och snacksproduktion i Spanien

Paulig investerar 42 miljoner euro i en ny fabrik för snacksproduktion i Spanien.
paulig

Kött- och Charkuteriföretagen förstärker organisationen

Kött- och Charkuteriföretagen utökar organisationen med en hållbarhetsansvarig och en kommunikationsansvarig.
kött o chark