Halverade utsläpp från skolmaten under klimatveckan

PUBLICERAD: 7 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari


120 000 elever och skolor i 36 kommuner över hela Sverige deltog under oktober i årets klimatvecka som arrangeras av Orkla. Sammanlagt beräknas initiativet ha mer än halverat utsläppen kopplat till skolmat, jämfört med en normal vecka och därmed sparat cirka 500 ton CO2.

Syftet med klimatveckan är att deltagande skolor under en hel vecka ska laga skolluncher inom planetens gränser. Det innebär en klimatbudget på i snitt 2,5 kilo CO₂e för fem dagars skolluncher, i jämförelse med snittet på cirka 9 kilo CO₂e (enligt WWF Matkalkylatorn och One Planet Plate).

”Det riktigt häftiga är när vi börjar leka med tanken att alla veckor skulle vara klimatveckor. Den här veckan har vi visat hur enkelt det är att göra skillnad, vi plockar upp viktiga diskussioner som lever kvar långt längre än bara denna vecka och får bollar i rullning och vi är redan nu igång med planerna för nästa års klimatvecka som vi hoppas kommer locka ännu fler”, säger Sara Westerlin, projektledare för Fast Fusion Climate Week på Orkla Foods Sverige.

Orkla har skapat och utvecklat plattformen för klimatveckan, Fast Fusion Climate Week, som genomfördes under oktober för tredje året i rad. 36 kommuner och fler än 120 000 elever deltog i klimatveckan. Både hälsoaspekten, och inte minst smakupplevelsen, är lika viktiga ingredienser som klimat- och hållbarhetshänsyn.

”Det är häftigt att kunna vara med och visa att det så pass enkelt går att göra en stor förändring. Vi har också ökat vår kunskap kring varför vi behöver göra en omställning i vår kost, både till köken men även i förlängningen till elever, föräldrar, rektorer och pedagoger. Det i sig är en värdefull vinst för vår planet”, säger David Gustavsson, 1:e kock på Aggarpsskolan i Svedala kommun.

Mer information om Fast Fusion Climate Week finns här

Senaste nytt

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Svenska BlueRedGold tar in 31 miljoner i en investeringsrunda för att utveckla ett skalbart inomhussystem för åretruntodling av saffran.
saffran2hoÌ_g fotograf Markus Engstrand
Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår