Ingen brist på utmaningar för Sveriges nya landsbygdsminister

PUBLICERAD: 1 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Björn Hellman, Livsmedelsföretagen, Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister och Eva Guovelin, Livsmedelsarbetareförbundet. Foto: Livsmedelsföretagen, Riksdagen och Livsmedelsarbetareförbundet.

Sverige har fått en ny landsbygdsminister med ansvar för livsmedelsfrågor. Livsmedelsarbetareförbundet och Livsmedelsföretagen välkomnar Anna-Caren Sätherberg till en av Sveriges viktigaste och mest dynamiska industrier som står inför flera stora utmaningar.

Efter att både Jennie Nilsson och Ibrahim Baylan på kort tid har lämnat regeringen var positionen som landsbygdsminister vakant. När Magdalena Andersson presenterade sin nya regering utsågs Anna-Caren Sätherberg till landsbygdsminister.

”Det är glädjande att vi nu åter har en minister med särskilt ansvar för genomförandet av livsmedelsstrategin. Det krävs om vi ska nå målen och öka en hållbar livsmedelsproduktion”, säger Eva Guovelin, förbundsordförande i Livsmedelsarbetareförbundet.

Livsmedelsföretagens VD Björn Hellman hade helst sett en dedikerad livsmedelsminister, som kan ta ett helhetsgrepp om de utmaningar som livsmedelsindustrin står inför.

”Den svenska livsmedelsindustrin står inför flera stora utmaningar, till exempel en extremt kostsam omställning till hållbar produktion, rekordhöga kostnader för råvaror, drivmedel och energi, hårdnande konkurrens från utlandet och brist på kompetent personal, för att nämna några. Helst hade vi sett en dedikerad livsmedelsminister som kan ta ett helhetsgrepp om de här frågorna, men nu ser vi fram emot att tillsammans med Anna-Caren Sätherberg skapa förutsättningar för en mer konkurrenskraftig, robust och hållbar svensk livsmedelsindustri”, säger Björn Hellman

Anna-Caren Sätherberg (S) är född 1964 och bosatt i Åre, där hon tidigare har haft kommunala uppdrag. Hon har suttit i riksdagen för Jämtlands län sedan 2014 och är bland annat ledamot i näringsutskottet och krigsdelegationen. Sveriges nya landsbygdsminister har jobbat med landsbygdsfrågor på olika nivåer och har även en bakgrund inom turistnäringen.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskarna nyfikna på odlat kött

Över hälften av svenskarna är öppna för att prova odlat kött, enligt en ny rapport.
CC-BY New Age Meats

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell