Vänerlöjrom får skyddad ursprungsbeteckning

PUBLICERAD: 19 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari

EU-kommissionen har beslutat att registrera Vänerlöjrom som skyddad ursprungsbeteckning. Foto: TT/Pontus Lundahl|Alla produkter med SUB ska vara märkta med EU:s logotyp för detta.

EU-kommissionen har beslutat att skydda produkten Vänerlöjrom genom EU:s kvalitetssystem för skyddade beteckningar. Löjrommen registreras därmed med Skyddad ursprungsbeteckning (SUB).

Att löjrommen från Vänern nu har fått en skyddad beteckning är resultatet av ett långsiktigt arbete som började 2014. Fisket har traditioner som går tillbaka till 1960-talet och löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period varje år – den 17 oktober till 17.

”Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt. Vänerlöjromens smak och kvalitet är unik för fiskprodukter från våra insjöar. Detta är ett sätt att visa upp vad regionen runt Vänern har att erbjuda, inte minst i exportsammanhang”, säger Camilla Bender Larson på näringsutvecklingsenheten på Jordbruksverket.

Producentorganisationen Vänerlöjrom Ekonomisk förening ansökte om att få sin produkt med samma namn skyddad genom EU:s kvalitetssystem hos Livsmedelsverket, som efter godkännande skickade ansökan vidare till EU-kommissionen.

”Jag är jätteglad att vi nu äntligen har fått en europeisk kvalitetsbeteckning för Vänerlöjrom. Det har varit vårt största mål i föreningen. Känslan är mycket positiv. Det kommer att vara värdefullt för alla producenter av Vänerlöjrom”, säger Thommy Möller, som är ordförande i Vänerlöjrom ekonomisk förening.

Producenter av livsmedel och jordbruksprodukter som har ett tydligt geografiskt ursprung kan få produktnamnet skyddat av EU, antingen som Skyddad ursprungsbeteckning (SUB), eller som Skyddad geografisk beteckning (SGB).

Svenska produkter som har skyddad EU-beteckning i dag:

• Vänerlöjrom (SUB)
• Värmländskt skrädmjöl (SGB)
• Kalix löjrom (SUB)
• Upplandskubb (SUB)
• Bruna bönor från Öland (SGB)
• Sveciaost (SGB)
• Hånnlamb, kött från gutefår (SUB)
• Skånsk spettekaka (SGB)
• Svensk Vodka (SGB)
• Svensk Punsch (SGB)
• Svensk Akvavit (SGB)

I nuläget finns ytterligare 15 produkter inlämnade till kommissionen för godkännande. Dessutom har ett antal ansökningar lämnats in hos Livsmedelsverket för en första bedömning.

Enligt Livsmedelsverket är skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är ett namn som får registreras för ”en produkt som kommer från en viss ort eller region, eller i undantagsfall ett land, har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största delen beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den, och i alla led produceras i det avgränsade geografiska området.”

”Registreringen är ett viktigt bevis för produktens kvalitet och för ett produktnamn som garanterar produktens ursprung och egenskaper. Nu har producenter möjlighet att anmäla produkter som tillverkas enligt bestämmelserna”, säger Jan Sjögren på Livsmedelsverket.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623