Absolut Vodka uppmuntrar till mer hållbar veteodling

PUBLICERAD: 10 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Nu inför Absolut Vodka utökade hållbarhetskrav på odlingen av det vete som är huvudingrediens i Sveriges mest exporterade livsmedelsprodukt. De nya kraven innebär att de omkring 400 gårdar i södra Sverige som förser destilleriet i Nöbbelöv med höstvete uppmuntras att ta ännu större hänsyn till klimat, biologisk mångfald och jordhälsa.

Absolut Vodkas nya hållbarhets- och kvalitetskrav innebär att de åtgärder som veteodlarna vidtar för klimatet, jordhälsan och den biologiska mångfalden värderas utifrån ett poängsystem. Odlarna uppmuntras att arbeta aktivt för minskade koldioxidutsläpp, minskat växtnäringsläckage, förbättrade möjligheter till fortsatt god avkastning från odlingen och mångfald för växter och djur.

Det nya odlingskonceptet utgår från att varje gård är unik. Därför uppmuntras en mängd olika förbättringsåtgärder som ger poäng utifrån vilken effekt de har på bland annat kvalitet, hållbarhet och biologisk mångfald. När en gård har uppnått en viss poängnivå kan odlaren åtnjuta en höjd ersättning.

”Vi tror på att låta lantbrukarna avgöra vilka åtgärder som passar just deras gård och deras förutsättningar bäst, i stället för att tvinga in någon i ett specifikt odlingssystem. Vi har höga krav på kvalitet och hållbarhet och väljer därför att utöver fler hållbarhetsinsatser även premiera högt stärkelseinnehåll mer än tidigare. Det är ju trots allt stärkelsen vi omvandlar till etanol i vår produktion”, säger Karin Skoog, som är chef för produktionsplanering på Absolut Vodkas destilleri i Nöbbelöv.

En mycket liten del av Absolut Vodkas koldioxidutsläpp kommer från den egna produktionen i destilleriet. Det har inneburit ett extra fokus på utsläppsminskning och hållbarhet i andra delar av värdekedjan, till exempel genom samarbeten och kravställning på leverantörer.

”Ett bra samarbete och en aktiv dialog med våra leverantörer är avgörande för vårt hållbarhetsarbete. Genom att främja hållbarhetsåtgärder på omkring 400 odlingar i södra Sverige kan vi bidra till minskade utsläpp, bättre odlingsjord och ökad biologisk mångfald”, säger Thomas Olsson, senior rådgivare på Absolut.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

43 procent mindre socker i Carlsbergs läsk

75 procent av all läsk som Carlsberg Sverige säljer idag är fri från tillsatt socker.
ZINGO

Han är Ica Sveriges nya marknadschef

Fredrik Kullberg tillträder som marknadschef på Ica Sverige den 1 mars.
Annika SvedbergAnnika Svedberg - Retuschera bort utväxt hår

Fairtrade skärper kraven på avskogningsfritt kaffe

De nya kriterierna för Fairtrade-certifierat kaffe är striktare än EU:s avskogningsförordning.
KAFFE_Costa-Rica_kaffebonor-i-hander_Fotograf-Eyder-Montano_ID-20787-1024x683

CEJN lanserar blåspistol i detekterbar plast

208 Detect blåspistol är den första metall- och röntgendetekterbara blåspistolen i plast på den globala marknaden.
metal-xray-detectable3