Ny svensk metod desinficerar vatten utan kemikalier

PUBLICERAD: 5 november 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Kenneth Bendroth är VD i Nyttogrönt.

Odlingsföretaget Nyttogrönt hade problem med att rötterna till deras ekologiska groddar ruttnade och blev bruna. Lösningen blev en ny svensk metod som desinficerar vatten utan kemikalier.

Nyttogrönt i skånska Munka-Ljungby bedriver hydroponisk åretruntodling av groddar och skott. Det innebär att odlingen sker i vatten i stället för jord, vilket ställer extra höga krav på bakteriefritt vatten. Eftersom verksamheten är certifierad enligt både Krav och Svenskt Sigill är miljötänket viktigt.

”Vi la flera år på att testa olika metoder för att få bort bakterier i vattnet som gjorde att groddarnas rötter ruttnade, men fick aldrig riktigt till det. Av en händelse sprang jag på en ny svensk metod som passade vår miljöprofil och nu är det problemet ur världen, samtidigt som vi förlängde hållbarhetstiden med 30 procent”, säger Kenneth Bendroth, grundare och VD för Nyttogrönt.

Bakom den nya miljövänliga metoden för desinficering av vatten, händer och ytor står det svenska företaget Anolytech från Ystad. De framställer AnoDes, en pH-optimerad hypoklorsyra framställd av vatten, salt och el, som avdödar bakterier, virus, mögel, svampar och sporer. Produktionen av desinficeringsmedel kan ske på plats i ett cirkulärt system.

För Nyttogrönt har samarbetet med Anolytech, utöver längre hållbarhetstid och friskare rötter, även medfört flera fördelar, som att den tidigare biofilmen på golvet och i vattenmunstycken för bevattning är borta, antalet småflugor i odlingen har minskat och groddarna både växer bättre och ser grönare och fräschare ut. Nyttogrönt har därför beslutat att investera i ytterligare ett system från Anolytech.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de konsumenttrender som just nu påverkar den svenska livsmedelsproduktionen allra mest.
Carl Eckerdal_kundvagnar_pengar_Livsmedelsforetagen

Stor minskning av tillsatt socker i läsk

Dryckesbranschen har minskat det tillsatta sockret i läsksortimentet med 28 procent på fyra år.
Sveriges_Bryggerier_sockerreduktion_900209858

CandyKing presenterar vårens lösgodisnyheter

CandyKings vårnyheter består av sex nya lösgodisbitar, bland annat Center i en ny modern twist och Salta Diamanter.
CK_Vårnyheter_LU_Liggande

Atria köper Gooh av Lantmännen Cerealia

Lantmännen Cerealia avyttrar affärsområdet färdigrätter med varumärket Gooh.
Gooh! Vego samligsbild_Print 3500x2623