Nu lanseras Sveriges första ekologiska ostkarta

PUBLICERAD: 25 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


I Sverige finns en mångfald av ekologiska ostar, men de hittar inte alltid ut till landets butikshyllor. Hittills har det inte heller funnits någon sammanställning av alla ekologiska ysterier. Inom kampanjen “Känn Lugnet” lanseras nu Sveriges första ekologiska ostkarta.

”Du kan hitta mängder av importerade dessertostar i varenda butik, men det är jättesvårt att hitta en svensk ekologisk ost – oavsett om du letar efter alternativ från de stora mejerierna eller från mindre lokala producenter. Med Sveriges Ekologiska Ostkarta vill vi visa på den mångfald av ost som vårt land har att erbjuda”, säger Charlotte Bladh André på Organic Sweden.

Ekologisk ost görs på mjölk från kor som fått beta extra mycket. Det bidrar både till mer biologisk mångfald och till öppna landskap. På flera av mejerierna går produktionen ännu längre, där bland annat kalvarna får gå tillsammans med korna i flera månader eller att djuren endast betar på naturbetesmarker.

I Uppland finns fem av de ekologiska ostproducenterna: Resta gård, Väddö Gårdsmejeri, Skogsbackens ost, Vallgarns gårdsmejeri och Sju Gårdar.

”Vi är stolta över att skapa ost som både smakar gott och som bidrar till mer biologisk mångfald och öppna landskap här i Uppland, säger Michael Sjöman på Vallgarns gårdsmejeri.

I Västergötland finns sju av ostproducenterna: Skålldals Lilla Ekomejeri, Falköpings Mejeri, Kråkarps Gårdsmejeri, Sommarhagens Ost, Götene Mejeri/Arla Foods, Stekosterian och Almnäs Mejeri.

Bakom kampanjen KÄNN LUGNET står Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med Föreningen Sörmlandsäpplen. Du hittar hela ostkartan här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado