I Sverige finns en mångfald av ekologiska ostar, men de hittar inte alltid ut till landets butikshyllor. Hittills har det inte heller funnits någon sammanställning av alla ekologiska ysterier. Inom kampanjen “Känn Lugnet” lanseras nu Sveriges första ekologiska ostkarta.
”Du kan hitta mängder av importerade dessertostar i varenda butik, men det är jättesvårt att hitta en svensk ekologisk ost – oavsett om du letar efter alternativ från de stora mejerierna eller från mindre lokala producenter. Med Sveriges Ekologiska Ostkarta vill vi visa på den mångfald av ost som vårt land har att erbjuda”, säger Charlotte Bladh André på Organic Sweden.
Ekologisk ost görs på mjölk från kor som fått beta extra mycket. Det bidrar både till mer biologisk mångfald och till öppna landskap. På flera av mejerierna går produktionen ännu längre, där bland annat kalvarna får gå tillsammans med korna i flera månader eller att djuren endast betar på naturbetesmarker.
I Uppland finns fem av de ekologiska ostproducenterna: Resta gård, Väddö Gårdsmejeri, Skogsbackens ost, Vallgarns gårdsmejeri och Sju Gårdar.
”Vi är stolta över att skapa ost som både smakar gott och som bidrar till mer biologisk mångfald och öppna landskap här i Uppland, säger Michael Sjöman på Vallgarns gårdsmejeri.
I Västergötland finns sju av ostproducenterna: Skålldals Lilla Ekomejeri, Falköpings Mejeri, Kråkarps Gårdsmejeri, Sommarhagens Ost, Götene Mejeri/Arla Foods, Stekosterian och Almnäs Mejeri.
Bakom kampanjen KÄNN LUGNET står Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med Föreningen Sörmlandsäpplen. Du hittar hela ostkartan här