Vegokebab från Schysst käk är Årets Dagligvara 2021

PUBLICERAD: 11 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Vegokebab från Schysst käk tog hem priset som Årets Dagligvara 2021 i konkurrens med Oatly och Anamma från Orkla Foods. Priset delades ut på DLF:s höstmöte på Berns salonger.

”Kebab, vem vill inte äta kebab? Tidigare har det enbart erbjudits de som äter kött, men Schysst käk gör det nu möjligt för alla. Försäljningsdata visar att konsumenterna har tagit emot Vegokebab med öppen famn och även vi i juryn blev imponerade över Schysst käks produktutveckling och lanseringsstrategi”, säger Karin Brynell, VD på Svensk Dagligvaruhandel och juryns ordförande.

Schysst käks vegokebab säljs färsk och görs av tunna skivor seitan, som tillagas genom stekning eller fritering.

Förutom äran kommer dagligvaruhandelsaktörerna att ge Vegokebaben omfattande exponering i de egna kanalerna. Dessutom får vinnaren 400 000 kronor att använda hos Nielsen IQ.

”Det här är ju inte vilket pris som helst. Att det är försäljning, konsumentinsikter och innovation som Årets Dagligvara baseras på ger en tyngd och status som få andra priser, speciellt eftersom vi alltid fokuserar på precis just de sakerna”, säger Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk.

Årets Dagligvara delas ut av branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. NielsenIQ är samarbetspartner och bistår med försäljningsdata till juryns nomineringsarbete. Syftet med priset är att uppmärksamma framgångsrika lanseringar och samtidigt inspirera branschens aktörer till innovation och produktutveckling.

Så här går tävlingen till

  1. NielsenIQ tar fram en bruttolista på produkter som möter olika kriterier inom försäljningsvolym, marknadsandel, med mera.
  2. Juryn adderar kvalitativa aspekter, som innovationsgrad och förmågan att möta nya konsumentbehov.
  3. Juryn beslutar vilka 3-4 produkter som blir nominerade
  4. Medarbetare på DLF och Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag (ca 4 000) röstar och vinnaren presenteras på DLF:s höstmöte i oktober.

Årets jury består av Karin Brynell, VD Svensk Dagligvaruhandel, Micael Dahlen, professor, Handelshögskolan, Anna Ekström, Sales Director Nordics, UK & Ireland, Nielsen IQ, Boris Kulisic, sortimentsgruppchef Nearfood, Coop Sverige, Annelie Dremo, kategorichef Bergendahls Food och Rickard Gustafsson, affärsområdeschef Ica Sverige.

Läs mer om hur Vegokebab klarade kriterierna för att bli nominerad till priset och juryns motivering till nomineringen här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206