Skolmjölkens dag firas med öppnandet av Arla Minior

PUBLICERAD: 29 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari


I samband med att Skolmjölkens dag firas världen över den 29 september, öppnar Arla åter upp Minior-verksamheten som har pausats under pandemin. Varje år beräknas 35 000 skolbarn åka ut till Arla-gårdar för att lära sig om var mjölken de dricker kommer ifrån.

Skolmjölkens dag är ett initiativ av FN som har firats sista onsdagen i september i över 20 år för att påminna om att skolmjölken är viktig för att främja goda matvanor.  För att skolbarn ska få kunskap om var mjölken de dricker och maten de äter kommer ifrån startades Arla Minior år 1993. Som en integrerad del i undervisningen åker skolbarn ut till mjölkgårdar för att möta bönder, djur, natur och odling i praktiken.

Under pandemin har Arla Minior-verksamheten behövt ställas in, men i samband med att Folkhälsomyndigheten tar bort restriktionerna för förskolor och skolor den 29 september öppnar Arla Minior upp igen.

”Vi är väldigt glada över att kunna dra igång Arla Minior igen. Det brukar vara en otroligt minnesvärd dag för barnen där de får lämna stadens buller och komma ut på landsbygden för att träffa Arla-bönder, klappa kor och lära sig om hur maten produceras. Det är på tiden att de klassiska mjölkglasen flyttar in i fler svenska hushåll”, säger Fredrik Larm, event- och sponsorchef på Arla Sverige.

Sedan Arla Minior drog igång har över en miljon barn besökt Arla-gårdar över hela landet och ett normalt år åker ungefär 35 000 skolbarn ut på gårdarna. När verksamheten nu sätter igång igen gör den det på ett säkert sätt. Arla Minior har sedan tidigare ett tydligt regelverk med hygien- och säkerhetsåtgärder för att skydda mjölkproduktionen. Det kommer att belysas ännu mer för allas säkerhet.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2