Arla och Gasum ska producera mer biogas av kogödsel

PUBLICERAD: 24 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Efter regeringens besked om att långsiktigt stödja biogasproduktionen i Sverige utökar nu Arla och Gasum sitt samarbete som ska säkerställa tillgången till biogas och biogödsel.

Målsättningen med samarbetet är att kraftigt öka möjligheten för Arla-bönder att leverera gödsel som Gasum ska använda för produktion av biogas och biogödsel. Det gör att tillgången till biogas för tunga transporter kommer att förbättras, skriver Arla i ett pressmeddelande.

Arla påbörjade sin biogassatsning 2019. Idag rullar tio biogaslastbilar och tre nya är på gång under 2021. Sammanlagt kommer de köra ca 250 000 mil per år, vilket hade krävt 1 miljon liter diesel.

Biogasproduktion från kogödsel är också en viktig del av Arlas hållbarhetsagenda, eftersom det minskar utsläpp och näringsförluster på gårdsnivå. Idag finns drygt 80 mjölkgårdar som har investerat i egen produktion eller levererar gödsel till biogasanläggningar. Arla har i tidigare beräkningar kommit fram till att gödseln från alla Arla-gårdar i Sverige skulle kunna producera biogas som motsvarar cirka 54 miljoner liter diesel.

”Genom samarbetet hoppas Arla på att fler mjölkgårdar får möjlighet att på ett effektivt och lönsamt sätt bidra med gödsel till biogasproduktion samtidigt som tillgången till flytande biogasbränsle för Arlas transporter ökar”, säger Malin Leander, logistikdirektör på Arla Sverige.

”Det biogasproduktionsstöd som regeringen nu föreslår i budgeten är en förutsättning för expansionen av biogas i Sverige. När det nu kommer på plats är det viktigt att industrin, jordbruket och transportsektorn möter upp och investerar i biogasen.”

Gasum arbetar med produktion av biogas och biogasanläggningar och investerar även i infrastruktur för effektiva gas- och energilösningar, som tankstationer för flytande biogas till tunga transporter. En av Gasums planerade stora satsningar inom produktion av flytande biogas är i Götene, där gödsel är tänkt som den primära råvaran. Anläggningen har fått stöd via Klimatklivet, ett statligt investeringsstöd som regeringen också har gett besked om att utöka.

För Gasum är samarbetet med Arla en avgörande del i att realisera den potential som biogasen har i Sverige, enligt Johan Grön, Vice President, Biogas Gasum:

”Biogas är en av de allra bästa förnybara energiformerna eftersom den är skolboksexemplet på cirkularitet. Genom att utnyttja restprodukter som gödsel så uppnår vi inte bara stora förbättringar för klimatet, utan vi löser även utmaningar med avfall och bidrar till en minskad övergödning. De tydliga signaler som regeringen nu ger är mycket positiva för branschen, klimatet och Gasums ytterligare planerade investeringar de kommande åren för att öka tillgängligheten på biogas.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado