Ekologiska svenska äpplen når sällan ut i butikerna

PUBLICERAD: 23 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Ekologiska och Krav-märkta äpplen av sorten Discovery. Foto: Organic Sweden

Inför Äpplets dag 25 september är skörden i full gång hos Sveriges 37 Krav-certifierade äppelodlare. Skörden är god i år, men bara en liten del av de svenska ekologiska äpplena finns köpa i livsmedelsbutikerna – mycket blir i stället äppelmust.

 De främsta orsakerna till att det finns så lite svenska ekologiska äpplen i butikerna är brist på försäljningskanaler för ekologisk frukt och att stora grossister väljer ekologiska importerade äpplen framför svenska. Det uppger Krav i ett pressmeddelande.

 Flest Krav-märkta äpplen odlas i Skåne, som står för 90 procent av den svenska äppelskörden, men Krav-certifierade odlingar finns i 15 av Sveriges län, ända upp i Västerbotten.

Per Odén, som odlar Krav-certifierade äpplen på gården Livsträdgården i Kivik, menar att det måste bli en större medvetenhet bland konsumenterna om vad ekologisk frukt står för:

”Det är viktigt att konsumenterna frågar efter svenska Krav-märkta äpplen i butiken, om vi ska kunna ha de svenska ekologiska äpplena kvar.”

Många av de Krav-certifierade äppelodlarna gör must av sin frukt, i stället för att försöka sälja den till butik och slipper då även bekymra sig över om äpplena är tillräckligt vackra för att accepteras av uppköparna. Musten säljs ofta i gårdsbutiker, tillsammans med andra förädlade produkter från odlingarna.

”Odling av Krav-märkta frukter och bär har stort värde, inte minst för den biologiska mångfalden. Runt ekologiska odlingar finns 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinatörer”, säger Anita Falkenek, VD på Krav.

En stor del av de Krav-certifierade äppelodlarna har listat sig på Kravs äppelodlarguide, där konsumenter länsvis kan söka efter gårdar där de kan köpa ekologiska äpplen.

Kravs äppelodlarguide

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Livsmedelsindustrins viktigaste frågor inför EU-valet

Livsmedelsföretagen har tagit fram ett valmanifest med branschens fem viktigaste frågor inför EU-valet den 9 juni.
Livsmedelsforetagen_EU-val_Valmanifest_Livsmedelsproduktion_2024

Lantmännen fortsätter investera i spannmålsexporten

Lantmännen har investerat cirka 100 miljoner kronor i hamnanläggningen för spannmålsexport på Djurön utanför Norrköping.
djurön

Ny databas visar vilka livsmedel som kommunerna köper

Jordbruksverket har samlat in statistik över kommunernas livsmedelsinköp i SILO-databasen.
elever_buffe_fotoMATtanken

Marine Stewardship Council har en ny Sverigechef

Den 1 april tog Carl Dahlman Olofsson över som Sverigechef för Marine Stewardship Council, MSC.
carl-dahlman