Samarbete för hållbar vattenförsörjning

PUBLICERAD: 16 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Alfa Laval och det svenska innovationsbolaget Wayout International har tecknat ett samarbetsavtal för att utveckla mikrofabriker för lokal och hållbar framställning av vatten och andra drycker. Mikrofabrikerna kommer att använda Alfa Lavals teknik och byggas på bolagets anläggning i Köpenhamn. Avtalet omfattar produktion av upp till 100 mikrofabriker och samarbetet påbörjas 2022.

Samarbetsavtalet omfattar produktion av två olika koncept för mikrofabriker: ett för dricksvatten och ett för bryggda drycker. En enda mikrofabrik kan producera 150 000 liter dricksvatten i månaden av alla typer av vatten och hindrar samtidigt upp till 250 000 plastflaskor och 25 ton koldioxid från att komma in i ekosystemet. Det helautomatiska plug and play-systemet drivs av solpaneler.

”Detta samarbete kombinerar Alfa Lavals tekniska expertis med Wayouts innovativa processer för att påskynda utvecklingen av hållbara lösningar. Det hanterar en viktig global fråga – tillgång till säkert dricksvatten – och vi är mycket nöjda med att vår teknik är en del av lösningen”, säger Nish Patel, chef för Livsmedel- och vattendivisionen på Alfa Laval.

Att producera vatten lokalt innebär att man hanterar utmaningar, som tappning, logistik och distribution, enligt Ulf Stenerhag, VD för Wayout:

”Om det är något som vi lärt oss 2020 är det att det inte längre är möjligt att förlita sig på globala värdekedjor. Vi måste bryta mönstret, börja producera lokalt och bli självförsörjande på ett hållbart sätt. Vi är glada och stolta att Alfa Laval tror på vårt koncept och är med oss på resan mot en mer hållbar planet.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado