Systembolaget testar självutcheckning i två butiker

PUBLICERAD: 13 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Systembolaget

Undersökningar visar att många av Systembolagets kunder vill kunna handla smidigt och enkelt när de handlar en eller få varor, därför kommer självutcheckningskassor att testas i ett par butiker med start i september 2021.

Systembolaget inleder testet med självutcheckning den 13 september 2021 i butikerna på Torsplan i Stockholm och Kungsgatan i Örebro. Testet är planerat att pågå till maj 2022 och kommer att utvärderas löpande.

”I direkt anslutning till den ordinarie kassan kommer kunder att kunna välja kassan med självutcheckning där vi har medarbetare på plats för att säkerställa att Systembolagets försäljningsregler efterföljs. Eftersom alkohol inte är som andra varor kommer vi att genomföra självutcheckningen på vårt sätt.  För oss är det viktigt att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar – med omtanke om alla”, säger Emil Agén, butikschef på Systembolaget Torsplan.

Testet med självutcheckning genomförs i två butiker från mitten av september 2021 till maj 2022. Testet följs upp på flera sätt, bland annat med hjälp av externa undersökningsföretag för att göra extrainsatta ålderskontroller och så kallade exitmätningar, när kunden lämnar butiken. Medarbetarna i testbutikerna kommer också att intervjuas om sina upplevelser. Efter utvärderingen kommer beslut att fattas om en eventuell utrullning till fler butiker.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.