De kan få årets Änglamarkspris – nu är finalisterna utsedda

PUBLICERAD: 9 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari

|Filip Lundin, Sopköket|Louise Lindén, LiveGreen|Simon Johansson, Nordic Seafarm

Tre nomineringar har nu utsetts till finalister och är med och tävlar i omröstningen om Änglamarkspriset 2021. Vinnaren får ta emot 250 000 kronor vid en webbsänd ceremoni den 18 oktober.

De tre finalisterna i Änglamarkspriset 2021 är Nordic Seafarm, LiveGreen och Sopköket. Priset premierar personer, organisationer eller initiativ som gjort särskilt värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi eller har en hållbar idé med stor potential för framtida hållbarhetsnytta.

Årets Änglamarkspris har haft rekordmånga bidrag och en mer än tiofaldig ökning från fjolåret. Röstningen för de tre finalisterna är nu igång på coop.se och pågår fram till den 15 oktober. Juryns val och allmänhetens röster viktas 50/50.

Nordic Seafarm, Göteborg
Växtbaserad och näringsrik råvara från havet. VD Simon Johansson driver Nordic Seafarm som odlar ekologisk & Krav-märkt tång i Kosterhavet. Det innebär att man inte plockar tången vilt och därmed låter havsbotten vara ifred. Havsmiljön förbättras genom ökad biodiversitet av andra arter i och kring odlingarna. Tång kräver inget gödningsmedel och binder dessutom koldioxid.

Juryns motivering
Nordic Seafarm vill göra sockertång och havssallad tillgängligt för alla. Vi har länge ätit fisk men nu är det dags även för vegetabiliska och proteinrika råvaror från havet.

Sopköket, Stockholm
Filip Lundin driver catering och restaurang på räddade råvaror från sina samarbetspartners. De skänker måltider till behövande och skapar arbetstillfällen för människor som står utanför arbetsmarknaden. Sedan 2015 har Sopköket minskat matsvinnet med 30 ton och skänkt 20 000 måltider. Under pandemin, trots varslad arbetsstyrka, har Filip skapat nya lösningar, större samarbeten och satt rekord i positiv impact. En tredjedel av det totalt minskade matsvinnet och hälften av de skänkta måltiderna har Sopköket åstadkommit under 2020. Nu lanserar Sopköket cirkulär fryst färdigmat på räddade råvaror och startar e-handel.

Juryns motivering
Sopkökets affärsidé är en palett av ansvarstagande. Inte bara tar man tillvara på räddade råvaror, man tar också tillvara på kraften och kunskapen från människor i utanförskap.

LiveGreen, Karlskrona
Startade som en musikfestival för tio år sedan och föddes ur Louise Lindéns och andra ungas oro och ångest för klimatförändringarna. Sedan dess har LiveGreen utvecklats till att bli en plattform där kultur, innovation, aktivism och hållbarhet möts. Genom att arrangera egna events, hållbarhetsutveckla andra festivaler och driva kreativa projekt för kunskapsspridning och beteendeförändring så bidrar LiveGreen till en hållbar kulturbransch – och därigenom ett hållbart samhälle.

Juryns motivering
LiveGreen har lyckats vända klimatångest till hopp och glädje genom att i positiv anda lyfta hållbarhetsfrågorna på ett glädjefyllt sätt som smittar av sig och gör att många fler kan ta till sig viktiga budskap om hållbarhet och ekologi.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.