Arla får exportera ekologiskt mjölkpulver till Kina

PUBLICERAD: 7 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Kinesiska myndigheter har godkänt Arla för export av ekologiskt skummjölkspulver från anläggningen i Vimmerby. Totalt rör det sig om 5 000 ton per år.

För Arla Sverige är mjölkpulverexporten en viktig del av affärsverksamheten och sedan många år tillbaka exporteras närmare 20 000 ton konventionellt skummjölkspulver per år till Kina från anläggningarna i Vimmerby och Visby. Nyligen stod det klart att Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby nu även är godkänd som leverantör av ekologiskt skummjölkspulver till Kina.

”Certifikatet är otroligt välkommet och det ligger mycket arbete bakom. Flera av de ekologiska Arla-gårdar som levererar mjölk till pulverproduktionen har kontrollerats och certifierats av kinesiska myndigheter, liksom både anläggningen i Vimmerby och Götene, en process som har dragit ut på tiden under pandemin. Men nu är allt på plats, vi har ett fint certifikat i handen och är redo att börja exportera”, säger Magnus Dahlblom, mejerichef Arla Vimmerby.

Det nya certifikatet tillåter 5 000 ton av de 15 000 ton som varje år exporteras till Kina från Vimmerby att vara ekologiskt. Det innebär att mer av ägarböndernas ekologiska mjölk kommer kunna säljas inom det ekologiska sortimentet. När mjölkpulvret produceras tas även allt fett tillvara i produkter som smör och grädde som säljs i Sverige.

”Kopplingen mellan det globala och lokala Arla, där vi kan ta vara på alla delar av den mjölk som produceras av svenska mjölkbönder, är en förutsättning för att vi ska kunna betala det höga mjölkpriset som vi gör till våra ägare”, säger Magnus Dahlblom.

Planeringsarbetet och certifieringsprocessen har tagit närmare 1,5 år då kinesiska myndigheter har genomfört revisioner på flera ekologiska gårdar och anläggningarna i Vimmerby och Götene, något som fördröjdes på grund av pandemin.

Arlas mjölkpulveranläggning i Vimmerby väger in cirka 510 miljoner kilo per år och har omkring 95 medarbetare.

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland