Gynnsamt odlingsår för de svenska vinodlarna

PUBLICERAD: 6 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Nu är det skördetid på de svenska vingårdarna. Foto: Lena Koller

Nu har skörden startat på många av de svenska vingårdarna. Odlingsåret har varit gynnsamt för de flesta av vinbönderna och många ser fram emot en större skörd än vanligt. Totalt beräknas de kommersiella vinodlarna i Sverige producera omkring 350 000 liter vin i år, enligt branschorganisationen Svenskt Vin.

Medan den franska vinproduktionen beräknas minska med uppemot 30 procent i år som en följd av den kalla våren kan de flesta svenska vinbönder se fram emot en bättre skörd än vanligt.

”Även vi här i Sverige hade en kall och regnig vår vilket inte är gynnsamt för vinodling. Men juni och juli blev desto bättre så nu är många av våra medlemmar optimistiska inför årets skörd som nu påbörjas”, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Med ett 50-tal kommersiella producenter och en total odlingsyta på cirka 150 hektar är Sverige ett mycket litet vinland. Det kan jämföras med 3 500 hektar jordgubbsodling. Enligt Sveneric Svensson finns dock en stor potential.

”Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige, men det är en fantastisk utveckling vi ser just nu där redan etablerade vingårdar expanderar kraftigt och många nya tillkommer. Branschen har professionaliserats och många konsumenter och krögare har fått upp ögonen för svenskt vin.”

”Det finns stora arealer mark som lämpar sig väl för vinodling i Sverige och jag är övertygad om att vi bara har sett början på den svenska vinnäringens expansion.

Sverige kommer aldrig att tävla med andra vinländer när det gäller volym, däremot kan vi göra högkvalitativt och hållbart producerat vin, menar Sveneric Svensson.

”Den i särklass vanligaste druvan i Sverige är Solaris som har visat sig fungera mycket väl i vårt klimat. Dessutom är solarisdruvan resistent mot svampsjukdomar, vilket innebär att vi inte behöver använda onödiga bekämpningsmedel. Det här gör att i stort sett alla svenska vingårdar är ekologiska, även om de inte har valt att certifiera sig. Ett år som detta, med en kall och blöt vår följt av en varm sommar, är risken för svampsjukdomar hög, då är det extra viktigt att ha en tålig druva.”

Solarisdruvan passar både för stilla och mousserande vin och har friska och blommiga aromer som kan jämföras med Sauvignon Blanc.

”Svenska vinmakare blir allt kunnigare och kvaliteten på våra svenska viner blir allt högre. Det visar sig även i internationella bedömningar, där vi förra året tog hem inte mindre än 25 medaljer i internationella tävlingar. Bland de professionella producenterna i landet har flera valt att ta in expertis från den gamla vinvärlden vilket gynnar hela branschen”, säger Sveneric Svensson.

Idag är Sverige det enda landet i EU där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är totalförbjuden. Just nu utreds frågan för tredje gången och Svenskt Vin har stor tilltro till ett positivt utfall. Enligt en attitydundersökning som presenterades i slutet av förra året är åtta av tio svenskar positiva till gårdsförsäljning, berättar Sveneric Svensson.

”Svenskt vin är ingen tillfällig trend. Vi vet att vi kan odla och producera viner i internationell världsklass i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling. Dessutom skulle ett positivt besked få svensk besöksnäring att blomstra.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell

Finsk godisnyhet för alla choklad- och lakritsälskare

Nu lanserar Cloetta det finska chokladvarumärket Tuplas senste nyhet i Sverige: Tupla Double Layer Liquorice.
Tupla

Svenska konsumenter drar åt olika håll

Fler svenskar är beredda att lägga mer pengar på mat, men skillnaderna är stora mellan olika konsumentgrupper, visar en ny rapport.
Skärmavbild 2024-05-22 kl. 08.44.48