Åtta finalister utsedda till Livsmedelspriset 2021

PUBLICERAD: 26 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling.”

Följande åtta finalister till Livsmedelspriset 2021 har valts ut av juryn, som består av nätverkets styrelse:

Brödinstitutet
För sitt informativa sätt att möta matmyter med fakta. Brödinstitutet lyfter fram brödets förträfflighet från många olika synvinklar, som nyttigt, klimatsmart och en viktig källa till proteiner och fullkorn.

Bärta
För sin utveckling och produktion av moderna och välsmakande, veganska produkter. Bärta använder svenska, ekologiska, gula ärter som huvudråvara i sina produkter. Ärtorna groddas och fermenteras för bästa smak och näringstillgänglighet.

Gårdsfisk
Gårdsfisk visar att det går att leverera fisk som är hållbart odlad på land. Med ett stort kunnande och engagemang har de skapat en helt ny bransch. Företagets vision är att producera världens mest hållbara fisk – och de är på god väg att lyckas.

Oddbird international/ Moa Gürbüzer
För sitt arbete med att utveckla alkoholfria viner av hög kvalitet. Moa Gürbüzer, grundare och vd, är socionom och såg på nära håll hur alkohol förstör relationer och hur det samtidigt betraktas som avvikande att avstå från vin. Oddbird har skapat nya sätt att se på alkoholfria alternativ genom kampanjen ”Nowhere” som uppmärksammades över hela världen.

Orkla Food Solutions
För initiativet ”Next is Now” som är en plattform för hållbar och hälsosam mat. Här skapar företaget debatt, initiativ och koncept för att ökatakten på hållbar omställning och underlätta för sina kunder att ställa om.

Polarbröd/ Karin Bodin
För stort samhällsengagemang och kreativ

Veg of Lund med varumärket Dug
För sin patenterade emulsionsteknologi och utveckling av växtbaserade drycker baserade på potatis och rapsolja som säljs både i Sverige och Storbritannien.

Vild Vänerfisk
För sitt initiativ att ta vara på Braxen, en fiskart som betraktas som bifångst av både yrkes- och fritidsfiskare. Med sin braxenfärs har företaget på kort tid skapat en hållbar produkt som får uppskattning för sin goda smak och säljs till restauranger och storkök.

Vinnaren av Livsmedelspriset 2021 avslöjas den 21 oktober på Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Livsmedelsindustrins viktigaste frågor inför EU-valet

Livsmedelsföretagen har tagit fram ett valmanifest med branschens fem viktigaste frågor inför EU-valet den 9 juni.
Livsmedelsforetagen_EU-val_Valmanifest_Livsmedelsproduktion_2024

Lantmännen fortsätter investera i spannmålsexporten

Lantmännen har investerat cirka 100 miljoner kronor i hamnanläggningen för spannmålsexport på Djurön utanför Norrköping.
djurön

Ny databas visar vilka livsmedel som kommunerna köper

Jordbruksverket har samlat in statistik över kommunernas livsmedelsinköp i SILO-databasen.
elever_buffe_fotoMATtanken

Marine Stewardship Council har en ny Sverigechef

Den 1 april tog Carl Dahlman Olofsson över som Sverigechef för Marine Stewardship Council, MSC.
carl-dahlman