Zeta lanserar olivolja i Tetra Paks kartongförpackning

PUBLICERAD: 20 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Zeta Olivolja Fruttato Eko är en ekologisk extra jungfruolivolja med fruktig karaktär som passar både till stekning och smaksättning. Förpackningen har en hällpip med antidroppfunktion som gör oljan lätt att dosera.

Di Luca & Di Luca lanserar marknadens första ekologiska extra jungfruolivolja i en kartongförpackning från Tetra Pak, Zeta Olivolja Fruttato Eko.

”I Sverige är vi vana vid att köpa mjölk i kartongförpackning, men inte olivolja. Det vill vi ändra på. Kartongförpackningen har flera fördelar då den bevarar kvaliteten på produkten länge, väger mindre än många andra förpackningar och har ett lågt koldioxidavtryck”, säger Helene Rehnberg, inköpschef på Di Luca & Di Luca.

Förpackningen, en Tetra Prisma Aseptic 500 ml, består till 75 procent av kartong. Den är lätt att återvinna och ger 69 procent mindre koldioxidavtryck än en glasflaska, tack vare mindre energiåtgång vid produktion och transport. Dessutom väger den endast 22 gram, jämfört med en glasflaska som väger 351 gram.

”Det blir definitivt den lättaste olivoljan att bära hem från affären. Dessutom tar den mindre plats och är okrossbar vilket gör den extra praktisk på resan, i båten eller husbilen. Att den väger så lite och kan packas effektivt under transporten är också viktigt ur ett miljöperspektiv”, säger Helene Rehnberg.

Hon lyfter även fram kartongförpackningens förmåga att skydda oljan mot ljus och syre, vilket förlänger hållbarheten.

”Förmodligen känns det ovant för konsumenterna i början, men vi hoppas att de är öppna för en ny typ av förpackning även när det gäller olivolja. I dag kan man köpa vin av bra kvalitet i kartongförpackning och vinbranschen är ändå hyfsat traditionell. Vem kunde tro det för några år sedan”, säger Helene Rehnberg.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado