Di Luca & Di Luca lanserar marknadens första ekologiska extra jungfruolivolja i en kartongförpackning från Tetra Pak, Zeta Olivolja Fruttato Eko.
”I Sverige är vi vana vid att köpa mjölk i kartongförpackning, men inte olivolja. Det vill vi ändra på. Kartongförpackningen har flera fördelar då den bevarar kvaliteten på produkten länge, väger mindre än många andra förpackningar och har ett lågt koldioxidavtryck”, säger Helene Rehnberg, inköpschef på Di Luca & Di Luca.
Förpackningen, en Tetra Prisma Aseptic 500 ml, består till 75 procent av kartong. Den är lätt att återvinna och ger 69 procent mindre koldioxidavtryck än en glasflaska, tack vare mindre energiåtgång vid produktion och transport. Dessutom väger den endast 22 gram, jämfört med en glasflaska som väger 351 gram.
”Det blir definitivt den lättaste olivoljan att bära hem från affären. Dessutom tar den mindre plats och är okrossbar vilket gör den extra praktisk på resan, i båten eller husbilen. Att den väger så lite och kan packas effektivt under transporten är också viktigt ur ett miljöperspektiv”, säger Helene Rehnberg.
Hon lyfter även fram kartongförpackningens förmåga att skydda oljan mot ljus och syre, vilket förlänger hållbarheten.
”Förmodligen känns det ovant för konsumenterna i början, men vi hoppas att de är öppna för en ny typ av förpackning även när det gäller olivolja. I dag kan man köpa vin av bra kvalitet i kartongförpackning och vinbranschen är ändå hyfsat traditionell. Vem kunde tro det för några år sedan”, säger Helene Rehnberg.