Skruvkork ger överraskande bra livsmedelsskydd

PUBLICERAD: 18 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Det finns en trend för närvarande, att varumärkesägare väljer att plocka bort skruvförslutningar på sina vätskekartongförpackningar. En ny studie visar att det kanske inte är en så bra idé.

Konsumenternas negativa syn på plast gör att varumärkesägare ser möjligheten att plocka bort skruvförslutningar på sina vätskekartongförpackningar. Bra för miljön säger man, men det troliga är att man ser en möjlighet att spara pengar. När dessa förslutningar infördes för nu ganska många år sedan, var ett huvudargument att det var ett sätt att bättre skydda livsmedlet och förlänga hållbarheten. I dagens argumentation säger man att förslutningen inte har någon större påverkan.

En studie som Svalinn, ett nytt företag som tillverkar förslutningar, gett holländska Sure Laboratories i uppdrag att genomföra, visar på intressanta fakta som motsäger detta. Sure är mikrobiologilabb och man testade två likvärdiga förpackningar, en med och en utan skruvförslutning. Att öppna den utan förslutning innebär att man med fingrarna kommer i kontakt med ytor där innehållet passerar när man doserar det. Förpackningarna förvarades i kylskåp under fem och tio dagar i temperaturer mellan två och åtta grader C.

Vid öppningen av en förpackning mjölk utan förslutning resulterade det i inledande kontaminering av färsk mjölk på tjugotusen CFU (kolonibildande enheter som beskriver antalet livskraftiga bakterier eller svampceller i ett prov) i fem milliliter under hantering, medan mjölk i förpackningen med skruvförslutning visade på mycket låg kontaminering. Den påbörjade kontamineringen i den första förpackningen växte sedan snabbt till en nivå på över tvåhundra miljoner bakterier per förpackning.

Efter fem dagar hade fem milliliter mjölk från förpackningen med skruvförslutning under etthundra bakterier per fem milliliter mjölk. Den alternativa siffran var tvåhundrasextio tusen. Efter tio dagar låg siffran på ungefär etthundra bakterier per fem milliliter medan motsvarande siffra för förpackningen utan förslutning var en miljon åttahundra tusen.

Testen visar att en förslutning gör nytta när det kommer till livsmedelssäkerhet. Dessutom tillkommer ett stort mått av bekvämlighet för konsumenten.

Mer info finns på här

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland