Menigo ökar tempot i klimatkompensationen

PUBLICERAD: 17 juni 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Menigos klimatkompensation går bland annat till projektet Chulika cookstoves i Raichur, Indien. Foto: ZeroMission AB, Jonneke Oskam, FairClimateFund

Förutom ett långsiktigt arbete med att minska företagets egna utsläpp av växthusgaser börjar restauranggrossisten Menigo nu att klimatkompensera genom lokala projekt i Asien och Afrika.

”Att minska våra egna utsläpp är en mycket viktig del i hållbarhetsarbetet. Samtidigt måste vi öka tempot ytterligare med tanke på de globala klimatförändringarna. Därför börjar vi att klimatkompensera den 1 juli. Det innebär också att vi tidigarelägger vårt mål om att bli klimatneutrala från 2050 till 2030”, säger Jonas Köhler, VD på Menigo.

Menigos klimatkompensation går till projekt som bidrar till att bevara skog som binder koldioxid samt förbättrar hälsa och levnadsvillkor för lokalbefolkningen. Det är småskaliga projekt som drivs av icke-vinstdrivande organisationer med stark lokal förankring.

• Bevara skog på Sumatra, Indonesien: Insatsen kommer att göras i området Bujang Raba och innebär åtgärder för att hålla efter skogen och förbättra levnadsstandarden för områdets samhällen. Genom att tillämpa skogsjordbruk, där skötsel av träd kombineras med odling grödor eller bete, kan livsmedelsproduktionen bli mer hållbar.
• Skydda mangroveskog i Kenya: Vanga Blue Forest är ett projekt på gränsen mellan Kenya och Tanzania, som skyddar ett område på 460 hektar mangrove och förbättrar försörjningen för 9 000 människor i tre byar.
• Effektiva spisar till hushåll i Raichur, Indien: Via projektet Chulika cookstoves får hushåll med låga inkomster effektivare spisar, som förbrukar ca 67 procent mindre ved än traditionella spisar. Samtidigt leder den minskade vedanvändningen till en minskad avskogningstakt.

Menigo klimatkompenserar utifrån en prognos som baseras på tidigare klimatbokslut enligt Greenhouse Gas Protocols standard. Klimatkompensationen görs i samarbete med ZeroMission, som representerar Fairtrade Climate Standard och Plan Vivo.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210